play

Pääkirjoitus: Kovempaa puhetta

Nuijalle oli käyttöä Rautjärven valtuuston kesken jääneessä kokouksessa maanantai-iltana. Kuvituskuvassa vuoden kylähullulle jaettava "kiertonuija".

Nuijalle oli käyttöä Rautjärven valtuuston kesken jääneessä kokouksessa maanantai-iltana. Kuvituskuvassa vuoden kylähullulle jaettava "kiertonuija". Kuva: Aleksi Keränen

Aleksi Keränen

Viimeisten vuosien aikana politiikkaan sekä siihen liittyviä asioita ja tekijöitä koskeva puheenparsi on koventunut ja jyrkentynyt melkoisesti. Maailmanlaajuinen trendi on tarttunut ensin valtakunnalliseen kotimaanpolitiikkaamme, sittemmin paikallistasolle asti.

Sosiaalisessa mediassa on helppo laukoa näppäimistön tai kosketusnäytön takaa sellaista, mitä ei uskaltaisi tai ehkä kehtaisikaan niin sanotusti turvakkain tuumata. Kaikki, mitä internetiin kirjoittaa tai eri alustoilla sekä sovelluksissa julkaisee, on siellä tavalla tai toisella ikuisesti. Kuvankaappaustoimintoa osaa käyttää se kuuluisa Pihtiputaan mummokin.

Kuten Rautjärven valtuuston maanantaisessa kokouksessa todettiin, valtuutettujen käytöksellä on merkitystä – myös some-sellaisella. Samoin kuin esimerkiksi yrittäjät tai vastaavat näkyvämmissä rooleissa työskentelevät, he edustavat väistämättä yritystään tai työnantajaansa vapaa-ajallakin somea myöten.

Käytöksen merkityksestä muistuttaminen ei tarkoita, etteikö poliittista debattia saisi käydä muuallakin kuin eri toimielinten kokouksissa ja asioihin vaatia muutosta tai parannusta. Ei se tarkoita sitäkään, että kaikkien olisi oltava vain yhtä mieltä, itänaapurimalliin soitettava Parikkalan, Rautjärven tai jonkun pienemmän kylän yhteistä säveltä yhden virallisen ja kiistämättömästi paikkaansa pitävän totuuden nuotein.

Eri mieltä saa ja pitääkin olla – mielipiteensä ja näkemyksensä vain kannattaa tänäkin päivänä perustella mahdollisimman hyvin ja samalla mahdollisimman vähän henkilöön kiinni käyden. Joskus kannattaa myös koittaa asettua toisen ihmisen vinkkeliin ja miettiä mille sieltä katsottuna näyttää.

Tätä suosittelen kaikille myös politiikkaan lainkaan liittymättömissä asioissa ja yhteyksissä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta