play

Aihetta ajatteluun

Kuva kesältä 2022.

Kuva kesältä 2022. Kuva: PaRaS-arkisto

Aleksi Keränen

Perisuomalainen mielenlaatu pohtii usein varsinkin ulkomailla elävistä, että mitä ne meistä härmäläisistä oikein ajattelevat. Ajatusleikkiä voi lähestyä niinkin, että laittaa mittakaavan pienemmäksi: ajattelijaksi muualta päin Suomea olevan ihmisen ja ”meiksi” täällä asuvat ihmiset luonnollisine elinympäristöineen.

Tästä esimerkkinä Etelä-Pohjanmaalta syntyjään oleva keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, joka vieraili Parikkalassa viime keskiviikkona. Vuoden 2007 maailmanmestari ja vuosimallien 2007, 2013 ja 2015 Vuoden urheilija on elämänsä aikana nähnyt varmastikin monenlaisessa kunnossa olevia kenttiä ja stadioneja niin kilpailu- kuin harjoitusolosuhteissa ja aivan ympäri maailman.

Pitkämäki arvioi Harjulinnan suorituspaikkojen kuntoa hyväksi. Tätäkin tärkeämpää oli hänen ajatuksensa matalan kynnyksen yleisurheilukisoista – sekä kilpailuja että niihin osallistujia kaivataan lisää.

Ihannetilanne olisi, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi harrastaa mahdollisimman paljon, oli se sitten yhtä tiettyä lajia tai useampaa ja kuului kirjoon pelkkiä liikunnallisia tai urheilullisia harrastuksia tai vaikkapa taide- ja mopoharrastuksia. Matalan kynnyksen toimintaa tarvitaan siihen, että kipinä saadaan ylipäänsä syntymään ja vasta sen jälkeen liekkiä voi lähteä puhaltamaan suuremmaksi. Kaikista ei tule pitkämäkiä, paganineja tai botticellejä eikä varmasti tarvitsekaan. Ilon kautta harrastamisesta saa riemua koko eliniäkseen eikä matalan kynnyksen höntsäilyistä olisi hallaa aikuisikäisillekään.

Parikkalassa ja Rautjärvellä on kummassakin olemassa yllättävän monet harrastuspaikat, -tilat ja -mahdollisuudet. Yhdenkään näistä kunnossa pysyminen, joko vertauskuvallisesti tai todellisemmin, ei taaskaan ole se kuuluisa itsestäänselvyys.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta