play

Pääkirjoitus: Sanoista tekoihin Itä-Suomen eduksi

Heikki Turusen Simpauttaja taittui kesäteatteriesitykseksi Lieksassa. Kuvituskuva.

Heikki Turusen Simpauttaja taittui kesäteatteriesitykseksi Lieksassa. Kuvituskuva. Kuva: Marja Mölsä

Aleksi Keränen

Maamme itäistä kolkkaa on pidetty suhteellisen hyvin esillä presidentinvaaleissa.

Kaikki ehdokkaat kuljeskelivat kampanjoimassa Itä-Suomessa ja yhtä vaille heistä kaikki vastasivat Parikkalan-Rautjärven Sanomien tekemään itäsuomalaisittain painotettuun kolmen kysymyksen sarjaan, joka julkaistiin myös viidessä pohjoiskarjalaisessa paikallislehdessä. Kaikki vastanneista kertoivat vähintäänkin puhuneensa itäisen Suomen puolesta, useammat mainitsivat tekojaankin.

Tekoja tarvitaan huomattavasti lisää niin presidentti kuin valtioneuvostokin mukaan lukien.

Esimerkiksi Ilta-Sanomien tentissä olisi voitu ehdokkaiden itsensäkin mielestä Ilkka Remeksen kynäilemältä skenaariolta kuulostaneen uhkakuvan sijaan käsitellä Heikki Turusen Simpauttajaa. Itäsuomalaiset kylät, suuremmatkin taajamat autioituvat, parhaassa iässään oleva väki muuttaa pois synnyinseuduiltaan ja Helsinkiin pitäisi päästä silläkin uhalla, että siellä on tarpeeksi työttömiä jo valmiiksi.

Simpauttaja oli aikansa kuva ilmestyessään 1970-luvun alkupuolella ja se on valitettavasti sitä nytkin, puoli vuosisataa myöhemmin.

Nyt palveluita keskitetään pankeista palvelutaloihin, muuttoliike tahtoo taittua pakkasen puolelle, vähenevä väestö ikääntyy suhteessa alati rajummin sekä lasten ja nuorten ikäluokat pienenevät entisestään. Työpaikat ovat schrödingeriläisiä: niitä yhtä aikaa ei ole ja joillekin aloille, esimerkiksi sote-puolelle, on huutava pula.

Lista on pitkä ja meillä paikallisilla tiedossa.

Kunnanjohtaja Mervi Pääkön eilen MTV:n presidenttitentissä esittämään kysymykseen Itä-Suomen elinvoimaisena ja asuttuna pitämisestä pitää saada vastauksia ja ratkaisuehdotuksia muiltakin. Enää eivät pelkät puheet riitä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta