play

Kesäsanomat: Historiallinen kesä

Kesäaktiviteettien välillä voi rentoutua vaikkapa mökkimaisemissa.

Kesäaktiviteettien välillä voi rentoutua vaikkapa mökkimaisemissa. Kuva: PaRaS-arkisto

Aleksi Keränen

Pääkirjoitus/Kesäsanomat 2024

Tämä kesä on sekä Parikkalan että Rautjärven osalta suorastaan historiallisen monipuolinen eikä vähiten kuntien tekemän Kulttuurikesä-yhteistyön ansiosta. Viime vuonna elvytetty Parikkala-viikko nivoutuu yhteen Rautjärven kulttuuriviikon kanssa ja kun mahdollisimman kattava tapahtuma- ja elämystarjonta on suunniteltu sekä aikataulutettu alusta asti samalla kalenterinsivulla ollen, on valinnanvaraa vähintäänkin riittävästi. Päällekkäin kuitenkin tapahtuu samalla mahdollisimman vähän.

Kotimaanmatkailun vetovoima ulottuu Kaakkois-Suomen kärkiseudullekin, vai pitäisikö kenties paremmin muotoilla niin, että seutumme vetovoima näkyy ja tuntuu kotimaisillekin turisteille?

Kollaa ja Simo Häyhä -museo on rikkonut kävijäennätyksiään ja kerännyt koko ajan enemmän myös kansainvälistä huomiota vuosi vuodelta. Samalle historialliselle kasarmialueelle toukokuussa avatun sotahistoriakeskus Komendantin voi odottaa lisäävän Kollaa-museon kävijämäärää ja päinvastoin. Tuoreimpana tulokkaana trion täydentää ennallistettu Hiitolanjoki, joka virtaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa vapaana yli vuosisadan patoamisen jälkeen.

Parikkalan Koitsanlahdessa sijaitseva ITE-taidekohteista se kaikista tunnetuin, Veijo Rönkkösen elämäntyötä ja perintöä vaaliva Patsaspuisto, on sekin ollut mukavanlaisesti huomion kohteena palstamillimetrit, sometägäykset ja kävijämäärät yhteen ynnäillen.

Kunniamaininnan ansaitsevat kaikki kesäistä aktiviteettia tarjoavat ja tuottavat yhdistykset. Talkoohenki elää ja voi hyvin torikahvittajista ja -tapahtumajärjestäjistä lähtien taidepainotteisempaan toimintaan keskittyviin sekä esimerkiksi voimamieskisoja tai musiikkitapahtumia toteuttaviin tempaajiin saakka.

Yhteistyötä kannattaa tehdä ja tarvittaessa ylittää karttaan piirretyt kunta- ja maakuntarajojen viivat. Samalla tavallahan kuutostietä tai junanraiteita pitkin kulkevat tekevätkin. Seutuumme liittyy paljon asioita, asennetta, näytettävää ja kerrottavaa, jota kaikkea voimme ylpeydellä esitellä. Ylpeys ei kuitenkaan saa mennä ylimielisyyden puolelle eikä itsestäänselvyyksiin kannata juuttua – meille paikallisillekin on tänä kesänä tarjolla paljon uutta, jos ei hyväksi ja toimivaksi todettua perinteikkäämpääkin.

Karjalaisen rempseää kesää kaikille!

Kirjoittaja on Parikkalan-Rautjärven Sanomien päätoimittaja.

Kesäsanomat, Parikkalan-Rautjärven Sanomien kesäliite 2024
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta