play

Presidentiksi pyrkiville pähkäiltävää piikapitäjästä

Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkkö pääsi esittämään kysymyksen presidenttiehdokaskaksikolle. Alexander Stubb (kok.) ja Pekka Haavisto (vy., vihr.) saivat vastata, kuinka pitäisivät presidenttinä ollessaan huolta itäisen Suomen elinvoimaisena ja asuttuna pitämisestä.

Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkkö pääsi esittämään kysymyksen presidenttiehdokaskaksikolle. Alexander Stubb (kok.) ja Pekka Haavisto (vy., vihr.) saivat vastata, kuinka pitäisivät presidenttinä ollessaan huolta itäisen Suomen elinvoimaisena ja asuttuna pitämisestä. Kuva: Aleksi Keränen

Aleksi Keränen

Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkkö pääsi esittämään kysymyksen MTV:n eilisiltaisessa presidentinvaalitentissä. Etäyhteyden välityksellä Alexander Stubbia (kok.) ja Pekka Haavistoa (vy., vihr.) tentannut Pääkkö kysyi heiltä, mitä he tekisivät Itä-Suomen elinvoimaisena ja asuttuna pitämisen eteen, jos tai kun tulevat valituksi presidentiksi.

– MTV:n toimittaja otti minuun etukäteen yhteyttä ja kysyi halukkuuttani osallistua. Totta kai halusin osallistua. Kysymykseni taustoitteluineen oli tiedossa päässäni jo aika lailla heti. Tein kaksi vaihtoehtoa ja asia keskusteltiin kunnanhallituksen kanssa maanantain kokouksessa, hallituksen kanssa päädyttiin tuohon esittämääni kysymykseen.

Alkuperäinen versio taustoituksesta oli televisiossa tai suoratoistopalveluissa nähtyä pidempi, sillä aikaraja oli tiukka: tasan 30 sekuntia alustuksineen ja kysymyksineen.

Pääkkö korostaa, että ehdokkaille esitetty kysymys on äärettömän tärkeä itäisen Suomen näkökulmasta.

– Koin, että nyt oli tilaisuus valtakunnan mediassa samalla myös haastaa ottamaan kantaa sisäpoliittisiin asioihin. Presidentti on arvojohtaja ja kuitenkin keskustelee tehtävässä ollessaankin eri toimijoiden kanssa, vaikkakin taustalla eikä virallisesti ota suuremmin kantaa sisäpolitiikkaan. Halusin haastaa ehdokkaita tässä vaiheessa vaaleja ja toki herätellä samalla myös Suomen hallitusta kuntien näkövinkkelistä.

Erittäin kovassa seurassa

Hän kertoo olevansa todella otettu päästessään yhdeksi kolmesta juontaja Jan Anderssonin ja studioyleisön ulkopuoliseksi vierailevaksi tentaattoriksi.

– Vaalitenttiä katsoessani ymmärsin, että olen ainoa kunnanjohtaja kysymyksenesittäjien joukossa ja vielä sen, missä joukossa olin. Muut kysyjät olivat ukrainalainen sotilas Vitali ja tasavallan presidentti Tarja Halonen. Parikkala saatiin näkyville valtakunnallisessa mediassa. Totta kai hieman jännitti, mutta hyvällä fiiliksellä osallistuin.

Tv-esiintymisen vastaanotto on ollut lähes käsittämätön.

– Se, miten kuntalaiset ovat suhtautuneet osallistumiseeni, on häkellyttävää. Viestien, palautteen ja hehkutuksen määrä on jotenkin uskomatonta. Teen työtäni kuitenkin juuri kuntalaisten vuoksi, en itseni takia, ja olen valmis pistämään edelleenkin itseni ja persoonani likoon asiassa kuin asiassa tämän huikean kunnan eteen.

Kunnanjohtaja Pääkkö toivoo tulevan presidentin tulevan vierailulle Parikkalan-Rautjärven seudulle.

– Erityisesti toivon, että eiliset sanat eivät olleet vain sanoja, vaan saadaan myös tekoja. Annan hyväksytyn arvosanan tentistä ehdokas Haavistolle, nimenomaan vastauksistaan. Hän tiesi missä Parikkala sijaitsee, millainen kunta itäisellä rajalla on kyseessä ja tiesi haasteemme.

– Toivotan tulevan presidentin tervetulleeksi Parikkalaan ja toivon hänen vierailevan täällä mahdollisimman pian. Koen, että vastauksiensa perusteella heidän tulee tutustua kuntaan tarkemmin. Me ansaitsemme sen.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta