Julkaistu 
lege pajari-kosonen

Eikö sitä sähköä nyt voisi vaan säästää?

Suurin osa meistä suomalaisista on tottunut elämään kuin pellossa. Ainakin mitä tulee sähkön tai ylipäätään energian tuhlaamiseen.
Lattialämmitys kuuluu asiaan, olipa talo miltä vuodelta tahansa, koska kylmät lattiat ovat ihan iik!
Kotona pitää voida paistatella pelkissä alusvaatteissa vähintään 25 asteen lämmössä, vaikka ulkona pakkanen huitelisi 30 asteessa, koska lämpö vaan on ihanaa.
Sähköllä lämpiävä heti valmis -kiuas on tosi mukava ja vähän luksus, ja mitä, etkö tosiaankaan käy joka aamu suihkussa?  
Lähestyvä energiakriisi ja sähkön hinnan nousu ovat täyttäneet median viime aikoina. Uhkakuvia maalaillaan nyt kuin lopun edellä pilviin ponnahtelevista sähkölaskuista ja jopa sähkökatkoista.
Tulevaan on ryhdytty varautumaan muun muassa lisäämällä tuulivoimaa ja vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja, ja hallitus on suunnitellut esimerkiksi sähkön arvonlisäveron alentamista, sähkövähennyksen sekä pienituloisille kotitalouksille suunnatun sähkötuen käyttöönottoa. Sähköyhtiöitä on vedottu myöntämään kuluttajille nykyistä pidempiä maksuaikoja ja kuntia suitsittu ohjaamaan omistamiaan energiayhtiöitä hintojen noston hillitsemiseen.
Kun energia- ja öljykriisi saavutti suomalaiset 1970-luvulla, kansa patisteltiin saman tien säästötalkoisiin, kansalaisten tuli suorastaan lain nojalla ja rangaistusten uhalla säästää arjessaan sähköä.
Säännöstelyyn kuului muun muassa asuntojen ja toimistojen huonelämpötilan pitäminen korkeintaan 20 asteessa, valomainosten kieltäminen, kauppojen näyteikkunoiden pimentäminen; moottoriteiltä katkaistiin valot, eikä autoaan saanut lämmittää sähköllä, ellei pakkasta ollut yli kymmenen astetta.  
Kuulostaisi järkeen käyvältä tänäänkin, mutta yksittäisten kansalaisten ohjeistaminen energian säästöön ei kuulemma ollenkaan kuulu nykymaailmaan, ainakaan, jos uskomme taannoin MTV:n haastattelemaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskia, jonka mukaan ajatus säästökampanjasta ei ole ”nykyaikainen ratkaisu”.
– Yksittäisten suomalaisten energiankäyttöä olisi vaikea lähteä rajoittamaan, varsinkin kun osalla ihmisistä on käytössään kiinteähintaiset ja osalla taas pörssiin sidotut sähkösopimukset, hän lausuu.
Saman voisi sanoa myös näin: yksittäisten suomalaisten energiankäyttöä on vaikea lähteä rajoittamaan, koska meidän on niin kovin vaikeaa päästää irti saavutetuista eduista, ja koska olemme niin kovin mukavuudenhaluisia ja tottuneita siihen, että esimeriksi lämpö on itsestäänselvyys.
Mutta siltä varalta, jos kuitenkin joudumme nöyrtymään, tässä muutama käytännön simppeli vinkki esimerkiksi siihen, miten voi elää asunnossa, jossa keskilämpötila ei ylitä talvella koskaan 18 astetta, ja jossa ei ole lattialämmitystä:
Ota jokapäiväiseen käyttöön (sisälläkin): villapipo, villasukat, sisäkengät, kerrospukeutuminen (villa ja fleece ovat kelpomateriaaleja), kylpyhuoneeseen sandaalit, sänkyyn kuumavesipullo ja painopeitto.
Ja muista: kylmässä oleskelu kuluttaa energiaa enemmän kuin lämpimässä oleskelu.

Kommentoi

Hae sivuilta