Julkaistu 
Lege Pajari-Kosonen

Kesällä kaikilla on kivempaa

Viimeistään toukokuu kääntää ajatukseni kesään. Näin on tapahtunut jo suurin piirtein viimeiset 30 vuotta, sillä toukokuussa paikallislehdessä tehdään Kesäsanomia. Se on siis ekstrahommaa, jota väkerretään peruslehtien tekemisen lomassa. Vaikka joskus pukkaa hikeä, tulevasta kesästä kirjoittaminen on pääasiassa mukavaa.

Tämän vuoden Kesäsanomat julkaistiin eilen torstaina 2.6.

Itse kesäkin on toimittajan näkökulmasta pelkkää posia etenkin, kun nyt parin koronavuoden jälkeen sitä päästään viettämään taas vanhaan malliin eli kesätapahtumin. Ja kuten paikallislehdessä tapoihin kuuluu, useisiin tapahtumiin osallistuu myös toimittaja.

Toimittajan työ juuri kesätapahtumissa onkin suureksi osaksi yhtä ruusuilla tanssia, sillä yleensä kesäkansa on juttutuulella eikä juokse karkuun, kuten voi tapahtua joskus syksyn synkeinä tai talven tuimina hetkinä.

Joissakin tapahtumissa melkein tuppaa unohtamaan, että tämähän on työtä. Esimerkkinä mainittakoon vaikka Simpeleen Antiikki ja Keräily Kesäpäivät, joissa vanhojen tavaroiden harrastaja on kuin taivaan porteilla. Erityisen hienoja ovat myös tapahtumat, joissa on paikalla yhteisen nimittäjän ja usein myös rakkauden yhdistämiä ihmisiä, kuten vaikka Uukuniemi-juhlilla.

Miksi muuten muualla ei juurikaan enää vietetä kotiseutujuhlia? Parikkalassa juhlilla on ainakin pitkä mutta jostain syystä katkennut perinne.

Myös torikahvilla istuskelu kuuluu kesään, totta kai. Simpeleellä on se Karjalan paras tori, mutta Parikkalan keskustassa torielämä valitettavasti yhä hieman kompastelee synnytystuskissa, vaikka tori pykättiin paikalleen jo 1980-luvulla, kun vesijättömaana lojunutta ranta-aluetta ryhdyttiin kohentamaan.

Torin paikka järven ääressä on upea, mutta torilta puuttuu edelleen se kiinteä kahvilarakennus, jossa esimerkiksi yhdistykset voisivat pitää kahvilaa kuten Simpeleellä. Torilla viihtyy nykyään kaikkein parhaiten nuoriso, jolla on selkeästi pulaa tekemisestä. Ehdotan, että alueelle tuotaisiin vaikka koripalloteline, jotta kunnan suosituimmassa nuorisotilassa olisi muutakin puuhaa kuin toripöydillä lojuminen. Ja muuten hienoa, että torille on tulossa Simpelejärvi Eventsin välinevuokraus.

Mahtavaa, että kuntamme kiinnostavat muualta tulevia.

Rautjärvelle vetävät eritoten sotahistoria ja vapaana kuohuva koski, Parikkalaan ainakin Patsaspuisto ja ehkä luonto ja molempiin toivottavasti myös lukuisat kesätapahtumamme!

Lienee selvää, että ihan jokainen meistä tekee parhaansa sen eteen, että turistit viihtyvät. Kyse ei ole maailmaa mullistavista asioista vaan esimerkiksi kohteliaasta ja hymyilevästä palvelusta vaikka kahvilassa, kaupassa tai kuppilassa.

Ja toki ruoka ja juoma ovat kesällä oma lukunsa, koska niiden nauttimiseen on aikaa.

Yksi pieni vinkki paikallisille yrittäjille: lisätkää listoillenne jotain aidosti paikallista tai ainakin sellaista, jota ei saa ihan joka tiskiltä. Pitsaa, kebabia ja hampurilaisia saa.

Kommentoi

Hae sivuilta