×

Huomautus

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/990

Julkaistu    |  Päivitetty 
Päivi Jantunen

Oikea työmaa on opiskelijoiden mieleen

Heikki Neuvosta huolestuttaa rakennusalan perustutkinnon vähäinen hakijamäärä. Osaavia timpureita tarvitaan ja työpaikkoja on myös pienemmissä kunnissa. Päivi Jantunen Heikki Neuvosta huolestuttaa rakennusalan perustutkinnon vähäinen hakijamäärä. Osaavia timpureita tarvitaan ja työpaikkoja on myös pienemmissä kunnissa.

Saimaan ammattiopistossa Imatralla (Sampo) talonrakentajiksi opiskelevilla nuorilla on ensimmäinen vuosi timpurin kolmevuotista koulutusta takana.
Kevään viimeisellä kouluviikolla kymmenen nuoren opiskelijaryhmä pääsi käsiksi oikeaan työkohteeseen, varastorakennuksen perustusten tekoon Parikkalan Rajaniementiellä.


Ammattiopiston auto kurvaa tontille. Osa opiskelijoista on tullut jo omalla kyydillä. Parikkalan Oravanniemeen pääkaupunkiseudulta nelisen vuotta sitten muuttanut, 32 vuotta talonrakennusta ja talotekniikkaa opettanut Heikki Neuvonen hurautti työmaalle veneellä.
Kesäinen aamu tuntuu monella tavalla hienolta. Viimeisenä varsinaisena koulupäivänä opiskelijoiden ajatuksissa ovat jo loma, kesätyöt ja harrastukset.
Neuvonen opastaa nuoria rakentajia levollisella mielellä. Hän jättää päätoimisen opettamisen tähän kevääseen. Ensi syksynä opettaminen jatkuu osa-aikaisena.
Lähemmäs tuhat oppilasta on vuosien saatossa ollut Neuvosen rakentajaopissa.
- Nyt laskeudutaan hissukseen eläkepäiviä kohti.
Eläkepäiville ovat siirtymässä myös Neuvosen (61) ikäluokan rakentajat, joten uusille tekijöille on kysyntää myös maaseudulla, opettaja markkinoi opinahjoa. Ensi vuonna talonrakentajaksi opiskelemaan on valittu 16 hakijaa..

Mylly pyörimään

Perustustyöt on yksi tutkinnon osa. Vehviläisen tontille on valettu anturakotelo, jonka päälle muurataan harkot.
Vettä, laastia ja betonimylly pyörimään. Perutuksien viimeinen harkkokerros on pian muurattu ja viiden päivän urakka valmis. Matti Vehviläinen pääsee tekemään varastorakennuksen puuosia.
Loppukevään opintoihin on otettu asiakastyö, oikea työmaa, jossa edetään opettajan ja ammattimiehen ohjauksessa.
Työmaa kelpaa samalla näytöksi ja kuittaa kurssin suoritetuksi.
Oikea työkohde esittelee myös Sammon antamaa koulutusta.
- Hyvä näyttää käytännössä mitä koulussa opitaan. Imatralla koululla on useita talotyömaita, Neuvonen sanoo.
Talonrakentajan perustutkintoon kuuluu perustus-, ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen. Talven aikana on opiskeltu myös rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lomaa ja kesätöitä


Siinä missä opettaja alkaa himmailla työuran loppua kohden, opiskelijoiden mielessä on kesätyöt.
Simpeleläinen Juuso Saukkonen (18) on saanut oman alan kesätöitä.
- Alkuviikosta on inssinajo ja seuraavana päivänä alkaa kesätyöt, jalkapalloa Simpeleen Urheilijoiden kolmessa joukkueessa pelaava Juuso kertoi.
- Opiskelukavereillakin tuntuu jotain kesätyötä olevan.
Viikonloppuisin Juuso kurvaa mielellään Parikkalan Likolammelle uimaan.
Talonrakentajan opinnot kiinnostavat parikkalalaista Elmeri Hinkkasta (16). Peruspohjassa asuvan Elmerin koulumatka taittuu ensin mönkijällä Simpeleelle ja siitä linja-autokyydillä Imatralle.
Elmerille kesätöitä tarjoaa kotitila. Timpurin taidoillekin siellä on käyttöä.
- Oikealla työmaalla oli mukava tehdä töitä. Perustukset jäävät käyttöön ja asiakas vaikutti työn jälkeen tyytyväiseltä.
Elmerin kesään kuuluu myös lomaa ja matkailua.

Kuvagalleria

{gallery}990{/gallery}

Kommentoi

Hae sivuilta