Julkaistu    |  Päivitetty 
Leena Pajari-Kosonen

Kesämökeillä vuosia palvelleet aurinkopaneelit yleistyvät kodeissa

Pertti Siitonen oli asentamassa aurinkopaneeleja Erkki Makkosen kesämökin katolle. Mäköinomistaja on ollut tyytyväinen kätevään systeemiin. Leena Pajari-Kosonen Pertti Siitonen oli asentamassa aurinkopaneeleja Erkki Makkosen kesämökin katolle. Mäköinomistaja on ollut tyytyväinen kätevään systeemiin.

Parikkalan Mikkolanniemellä asuva Erkki Makkonen on nyt tyytyväinen.

Pienen Rautjärven rannassa olevalla kesämökillä ja saunalla ei enää tarvitse ”tuhrata” kaasun kanssa, sillä mökin katolle asennetut aurinkopaneelit ja keittiön kaappiin sijoitetut akut pitävät huolen siitä, että jääkaappi hyrrää ja sähköhella toimii ja valot voi vaikka unohtua päällekin mökiltä lähtiessä.

– Varsinkin mökillä käyvä nuoriso alkoi puhua siitä, että eivät oikein haluaisi käyttää enää kaasua, joten uutta ratkaisua ryhdyttiin miettimään, Erkki taustoittaa ja kertoo, että mökkiä käytetään kesäkuukausina, jolloin saunakin saattaa lämmitä joka ilta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinkopaneelit ja laitteet toimitti ja asensi Honkatalli Oy, joka on GreenEnergy Finland Oy:n paikallinen edustaja.

– Halpa ja kätevä ratkaisu, kehuu Honkatallin Pertti Siitonen, jolla on myös omakohtaisia käyttökokemuksia aurinkosähköstä, niin Rautjärvellä sijaitsevasta omakotitalosta kuin kesämökiltäkin.

Makkosen mökin katolle asennettiin neljä paneelia, joiden maksimiteho on tuhat wattia. Katolta virta tulee 24-volttisena tasavirtana, jolla toimii valaistus. Jääkaappia ja sähköhellaa varten tasavirta muutetaan invertterillä valovirraksi. Tasavirta varastoidaan hyytelöakkuihin, joten valoa riittää sadepäivinäkin. Lisäksi kesämökiltä kulkee maakaapeli läheiseen saunaan, jossa ei enää tarvitse kylpeä hämärässä. Molemissa paikoissa valoa antavat ledit.

– Voin suositella systeemiä muillekin. Päärakennuksessa on vielä puukeskuslämmitys, mutta haaveena olisi saada sinnekin aurinkopaneelit, Erkki Makkonen toteaa.

Aurinkoenergian käytössä ongelmana ovat tietysti vuoden pimeät kuukaudet, joten pääasiassa aurinkopaneeleja käytetään vielä kesämökeillä. 

– Ihmetellä tosin täytyy, miksei aurinkoenergiaa hyödynnetä maissa, joissa aurinko paistaa läpi vuoden, Pertti Siitonen toteaa.

Suomessa aurinkoenergian käyttö sen sijaan on lisääntymässä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi taannoisessa jutussaan, että Suomessa eletään tänä keväänä ”ensimmäistä pienehköä aurinkosähköbuumia” sillä aurinkosähkö on yleistymässä myös kotitalouksissa. 

 

Kommentoi

Hae sivuilta