Julkaistu 
Päivi Jantunen

Nurmi maistui hanhille tänäkin keväänä

Arktisten hanhilajien muuttomatka on kovaa kaklatusta. Monilla lintuasemilla seurattiin viime viikolla valkoposkihanhien ennätysmuuttoa.

Söderskärin taivaalla laskettiin 550 000 hanhea ja ihailtiin hienoa, taivaan täyttävää mahtavaa näytöstä. Nurmialueiden ja oraiden kannalta ylilento olisi monen viljelijänkin mieleen.

Parikkalan pellot ovat osuneet viime vuosina hanhien pysähdyspaikaksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kevään ja syksyn hanhilaumat alkavat olla viljelyksille kohtuuton haitta, maaseutuvirastoon vahinkoilmoitusta jättänyt maatalousyrittäjä Kari Pekonen sanoo.

Pekonen näyttää äskettäin otettua kuvaa. Peltoa täplittävät tuhannet valkoposkihanhet. Niiden nokkaan on kelvannut nurmi ja oras – juuri kylvetty siemenkin on osattu pellosta etsiä.

Puhtaaksi syöty pelto paistaa keltaisena pitkämatkaisten taukopaikalla.

– Vahinkoala on yli 40 hehtaaria, josta nurmea 32 hehtaaria ja ruista 11 hehtaaria.

Hanhet kurittivat syysviljoja jo viime syksyn muuttoaallossa. Ne alat on tiloilla jouduttu kylvämään uudelleen.

– Nurmen toipuminen on huonoa. Kaksi korjuukertaa työtä, mutta satomäärä jää yhteen. Ruisalan joutuu todennäköisesti kylvämään uudelleen.

– Taloudellinen menetys sadon osalta nousee yli 20 000 euroon. Lisäksi tulevat työ- ja siemenkustannukset, moneen kertaan tehtävästä kylvöstä.

– Eikä korvauksia ole kuulunut vuoden takaisistakaan vahingoista. Silloin hanhimuutto viihtyi Parikkalan pelloilla monta viikkoa, Pekonen kertaa.

Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä

– Vahinkoalasta olisi hyvä tehdä aina ilmoitus maaseututoimeen, jotta ongelman laajuus selviää, agrologi Hanna Parikka Etelä-Karjalan maaseututoimesta toteaa.

– Tältä keväältä vahinkoilmoituksia on jätetty vasta vähän. Hanhia on Parikkalan pelloilla kyllä näkynyt.

– Vahinkoala tarkentuu lähiviikkoina. Yli sataan hehtaariin se nousee. Eniten on tuhoutunut nurmea ja viljan oraita.

Parikkalan tilanne on muuhun maakuntaan verrattuna erityinen. Muualta Etelä-Karjalasta hanhivahingoista on tullut hyvin vähän ilmoituksia.

– Vuosi sitten hanhia oli Parikkalassa ennätys paljon ja ne viipyivät pelloilla useita viikkoja.

– Ilmoitettu vahinkoala nousi 255 hehtaariin. Pääosa syödystä oli nurmea (223 hehtaaria). Loput viljoja ja öljykasveja.

– Menetys tuhottujen nurmilohkojen osalta on ollut noin 50 prosenttia normaalista sadosta. Viljalohkojen osalta tuho on ollut jopa totaalinen.

 

Kommentoi

Hae sivuilta