Julkaistu    |  Päivitetty 
Elina Hyvärinen

Mammografiatutkimuksen keskittäminen Lappeenrantaan on herättänyt suuttumusta varsinkin Parikkalassa

Merja Haverinen on yksi monista, jotka mammografian keskittäminen ihmetyttää. Merja Haverinen on yksi monista, jotka mammografian keskittäminen ihmetyttää.

Monen parikkalalaisen ja rautjärveläisen naisen postilaatikosta on menneinä viikkoina löytynyt kutsu mammografiatutkimukseen. Ennen Parikkalassa järjestetty rintasyöpäseulonta on monen yllätykseksi siirtynyt vähin äänin Lappeenrantaan.

- Ensin mie ajattelin, että en mene. Ajaa nyt satoja kilometrejä viisi minuuttia kestävän tutkimuksen tähden, kertoo parikkalalainen Merja Haverinen.

Ennen kuin hän avasi oman kirjeensä, hän oli ehtinyt jo kuulla naapuriltaan, että tämä oli saanut kutsun joka toinen vuosi järjestettävään seulontatutkimukseen. Osoitteena olikin Parikkalan Käskynkän sijaan Lappeenrannan Terveystalo kauppakeskus Iso-Kristiinassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Mie sanoin, että elä höperehä, mutta totta se oli.

Haverinen sai oman kutsunsa muutamaa päivää myöhemmin.

Ei perusteluja

Merja Haverinen ei ole ainoa, jota rintasyöpäseulontojen siirtyminen Parikkalasta Lappeenrantaan sapettaa.

Facebookin Parikkalan puskaradio-ryhmässä keskustelu aiheen ympärillä on käynyt kiivaana. Osa naisista on sanonut suoraan jättävänsä seulonnat pitkän välimatkan takia väliin.

- Ihmisten kiusaamista, siltä tämä tuntuu. Ajaa nyt Lappeenrantaan Uukuniemen perukoilta 150 kilometriä keskellä työpäivää, yrittäjänä toimiva Haverinen pohtii.

Säästö on hänen, niin kuin monen puskaradio -ryhmään kommentoijan mielestä näennäinen.

- Syöpäsairaan hoito se vasta kalliiksi tuleekin. Ja jokuhan tämänkin maksaa. Laskin, että itselläni bensat Lappeenrantaan tulevat maksamaan 52 euroa. Eikä kaikilla ole edes mahdollisuutta mennä omalla autolla.

Haverinen kuitenkin korostaa, että ei pidä asiaa kohtuuttomana vain omalla kohdallaan. Hän pelkää, että kiusaus jättää seulonnat väliin hankalan matkan takia on monella jatkossa suuri. Etenkin jos aikaisempina vuosina ei tutkimuksissa ole mitään poikkeavaa ilmennyt.

- Olisi edes kerrottu joku perusteltu syy sille, miksi seulonnat täällä Parikkalassa eivät enää onnistu, kun ne ovat ennen onnistuneet, Haverinen miettii.

Edellisinä vuosina seulonnat ovat tapahtuneet niin, että laite ja henkilökunta ovat tulleet Lappeenrannasta Parikkalaan. Tutkimus on tapahtunut vanhainkoti Käskynkän tiloissa.

Puskaradion keskusteluryhmässä ihmiset ovat kuitenkin tuleet siihen tulokseen, että Käskynkän alkavasta remontista ei voi olla kyse. Kyllä Parikkalassa tyhjiä tiloja tutkimukselle löytyisi.

Jääkö tänne enää mitään?

Moni seulontaan osallistuva nainen on vielä työelämässä. Saadut ajat voivat olla aamulla tai keskellä päivää. Ilta-aikoja on luonnollisesti vähemmän.

Terveystalo tekee mammografiatutkimukset ostopalveluna, joten ajan vaihtaminen esimerkiksi Savonlinnan Terveystalolle on ollut mahdollista. Matkaa tulee toki sinnekin.

Eräskin autoton ikäluokkaan kuuluva nainen oli saanut tutkimusajan lauantaiaamulle kello kahdeksan aikoihin. Päästäkseen paikalle kyseiseen aikaan olisi hänen pitänyt matkustaa Lappeenrantaan jo edellisenä iltana ja yöpyä siellä ollakseen aamulla ajoissa tutkimuksessa.

Kimppakyyditkään eivät ole mahdollisia, sillä saadut ajat eivät ole samoina päivinä saatikka peräkkäin.

- Toisaalta voihan sitä ajatella, että kerran kahdessa vuodessa voi itseensä panostaa ja mennä siihen tutkimukseen, vaikka se sitten tarkoittaakin töistä poissa olemista ja bensalaskua, Haverinen pohti.

Olo oli ristiriitainen. Samanlaisia ajatuksia tuntui olevan monella sosiaaliseen mediaan asiaa kommentoineista naisista. Onhan seulonta myös etuoikeus, jonka yhteiskunta naisille tarjoaa, mutta onko silti kaikkeen aina vain suostuttava? Onko yhden palvelun katoaminen vain lopun alkua.

- Jos me vain aina suostumme ja suostumme, niin jääkö meille tänne enää mitään? Kuka meitä syrjäseutujen ihmisiä puolustaa?

Asiaa mietittyään Haverinen päätti kuitenkin osallistua tutkimukseen.

- Toivottavasti tämä on ohimenevää ja saamme mammografiatutkimukset jatkossa taas takaisin Parikkalaan, hän toivoo.

Mammografiatutkimus koskettaa pelkästään vain Parikkalan alueella noin 700 naista.

Kommentoi

Hae sivuilta