Julkaistu    |  Päivitetty 
Aleksi Keränen

Parikkalalaisnuorilla käsityö- ja kuvataidenäyttely Pietarinhuoneessa

Venla Repo (vas.), Milja Parikka, Aada Valkeapää, Elmiira Sinkkonen, Sara Jantunen ja Armi Tikkinen kuuluvat seitsemäsluokkalaisten lyhyen käsityön valinnaisryhmään. Aleksi Keränen Venla Repo (vas.), Milja Parikka, Aada Valkeapää, Elmiira Sinkkonen, Sara Jantunen ja Armi Tikkinen kuuluvat seitsemäsluokkalaisten lyhyen käsityön valinnaisryhmään.

Kirjolan koulun yläkoululaisten ja Parikkalan lukion opiskelijoiden käsityö- ja kuvataideosaaminen on esillä Parikkalan kirjaston Pietarinhuoneessa 27. toukokuuta saakka.

Eilen avattu näyttely esittelee nuorten kädentaidollista ja taiteellista lahjakkuutta koko näyttelytilan täydeltä.

Kuvataide- ja käsityöopettaja Eeva Makkosen opettamaan seitsemännen luokan käsityön lyhyen valinnaisen ryhmään kuuluu kahdeksan nuorta.

– He ovat suuntautuneet tekstiilitöiden ja taiteellisen ilmaisun puolelle, opettaja kertoo.

Esillä kevätlukukaudella tehtyjä töitä

Ryhmältä on esillä vehnäjauhobatiikki-, aurinkovärjäys- ja kloriittimaalaustöitä. Jälkimmäistä eli värinpoistoa tummalta kankaalta esittelee ovelta katsoen heti oikealle roikkumaan ripustettu pitkähihainen koristekuvioitu paita.

– Tämän ryhmän tekstiilityöt lähtivät liikkeelle yksivärisestä, joko valkoisesta tai mustasta kankaasta. Työt ovat syntyneet kevätlukukauden kolmen jakson aikana, jolloin tunteja on ollut ensimmäisessä jaksossa yksi ja kahdessa jälkimmäisessä kaksi per viikko. Yhteensä tunteja on noin nelisenkymmentä ja koko vuodelle mitoitettuna niitä olisi yhden viikkotunnin verran.

– Eikä tässä vielä kaikki, sillä töitä valmistui enemmän kuin tänne mahtui niitä esittelemään, kuvataide- ja käsityöopettaja Makkonen huomauttaa.

Suosikkiaineen opiskelu jatkuu syksyllä

Seiskaluokkalaiset olivat yksissä tuumin sitä mieltä, että omien tekstiilitöiden näyttelyyn esille saaminen oli hyvä ja iloinen asia. Ryhmältä on esillä yhteensä kuusi eri työtä.

Koko kahdeksikko jatkaa tekstiilikäsityön lyhyen valinnaisen ryhmässä ensi vuonna.

– Osa jatkaa myös pitkässä valinnaisessa. Ensi vuonna on paljon oppilaita, jotka ovat valinneet käsitöitä valinnaisikseen, Eeva Makkonen iloitsee.

Ryhmän kesken pidetyssä käsipystyäänestyksessä kävi ilmi, että tekstiilikäsityö kuuluu kaikkien suosikkiaineiden kärkikolmikkoon. Yli puolella käsityöt olivat kaikista mukavin oppiaine.

Lukiolaisilta kuvataidetta, kaseilta ja yseiltä puu- ja metallitöitä

Yläkoulun nuorimpien lisäksi esillä olevat töidensä muodossa kaksi yhdeksäsluokkalaista kuvataiteilijaa, joiden kuvataiteen loppuprojektit ovat esillä Pietarinhuoneen ovesta katsoen oikealla seinustalla.

– Yksi suurempi kokonaisuus on lukion ykkösten ensimmäisellä ja ainoalla pakollisella kuvataidekurssillaan tekemät työt. Kurssin otsikko oli Kuvat ja kulttuurit, jonka lisäksi töissä tutustuttiin ulkoeurooppalaiseen kulttuuriin, Eeva Makkonen taustoittaa.

Ikkunanpuoleisessa nurkkauksessa on niin pelkästään Ari Janhosen kovien materiaalien käsityötunneilla syntyneitä kuin käsityöopettajien yhdessä vetämien ryhmien töitä. Metallitöistä esillä on muun muassa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten tekemiä perinteisiä löylykauhoja sekä modernimpi käyttöesine kitarateline, yhteisvoimin valmistuneita eli puupuolella rakennettuja ja pehmeiden materiaalien puolelle verhoiltuja ja viimeisteltyjä tuoleja on kaksin kappalein.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta