Julkaistu 
Anssi Kemppinen

Saimaannorppa nauttii auringosta ja omasta rauhasta – viisi ohjetta norpan kohtaamiseen

Norppakanta on viime vuosikymmeninä kasvanut onnistuneiden suojelutoimien ansiosta, ja norpat ovat palanneet alueille, joilta ne kerran hävisivät. Paikkauskollisina norpat viihtyvät samoilla alueilla, mutta nuoret yksilöt voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja. Jouni Koskela Norppakanta on viime vuosikymmeninä kasvanut onnistuneiden suojelutoimien ansiosta, ja norpat ovat palanneet alueille, joilta ne kerran hävisivät. Paikkauskollisina norpat viihtyvät samoilla alueilla, mutta nuoret yksilöt voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja.

ELY-keskukset haluavat ohjeistaa ulkoilijoita saimaannorpan kohtaamiseen.
ELYn luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela kertoo, että saimaannorpilla on nyt käsillä talviturkin vaihdon aika ja turkkinsa norppa haluaa vaihtaa ilman häiriöitä.
Karvanvaihtoaikana norpat kömpivät vedestä kuivattelemaan turkkiaan rantakiville.
Norpat tarkkailevat ympäristöään uhkien varalta ja ihmisen tullessa liian lähelle ne sukeltavat liukkaasti pakoon. Norppaan on hyvä säilyttää kunnioittava välimatka. Vesillä liikkuessa voi kiikareilla katsella norppaa kaikessa rauhassa häiritsemättä sitä. Näin kohtaaminen on mieluisa molemmille osapuolille, todetaan ELYstä.
Koskela tietää, ettei Saimaa ulotu Parikkalaan ja Rautjärvelle, mutta ELY haluaa ohjeistaa myös niitä ulkoilijoita, jotka saimaannorpan elinalueille ovat suuntaamassa.
Rauhassa ja hötkyilemättä – viisi ohjenuoraa norpan kohtaamiseen
1. Pidä riittävä etäisyys. Norpan lepokiveen on hyvä jättää 100–150 metrin välimatka, jottei norppa häiriinny. Kaikessa rauhassa loikoilevaa norppaa on ilo seurata kiikareilla.
2. Seuraa saimaannorpan eleitä, sillä se kyllä kertoo, milloin tarkkailija on eksynyt liian lähelle. Norppa alkaa nostella päätään tulijaa katsellen, ja tuntiessaan olonsa uhatuksi se kastaa kuononsa veteen valmistautuen sukeltamaan pois.
3. Hidasta vauhtia ja vältä ajamasta kohti. Norppa kokee kohtisuoraan lähestyvän veneen uhkaavana. Norppaa pääsee tarkkailemaan rauhassa, kun ajaa sen ohi äkkinäisiä liikkeitä välttäen.
4. Jatka matkaasi vähin äänin. Paikalta on paras poistua kiihdyttelemättä, sillä veneen nostattama peräaalto saattaa häätää norpan kiveltä.
5. Nähdessäsi norpan vedessä, hidasta vauhtia. Norppa saattaa erehtyä nousemaan pintaan veneen edessä, joten veneilijän on pysyttävä tarkkana.
Välttämällä norpan häiritsemistä varmistat, että voit katsella saimaannorppaa myös tulevina vuosina!

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta