Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Koronan tartuntahuippua ei ole vielä nähty Etelä-Karjalassa

Koronan omikron-epidemia on edelleen voimakas Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan alueellinen covid-19 tilannekuvaryhmän mukaan tartuntatilanne nousee maakunnassa edelleen ja on odotettavissa, että tilanne pahenee vielä ainakin viikon, kahden ajan, ennen kuin tautihuippu saavutetaan.

Ilmaantuvuusluku on kahden viimeisen viikon ajalta 1069,5, joka todettujen määrien osalta on korkea. Mutta todellinen tartuntojen määrä on vielä korkeampi, koska kaikki sairastuneet eivät tule tietoon, toteaa tilannekuvaryhmä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Syynä on se, että iso osa sairastuneista ei käy virallisissa PCR-testeissä.

- Positiivisten määrä on suurin tällä hetkellä teini-ikäisten eli alle 20-vuotiaiden joukossa, toteaa ylilääkäri Sami Raasakka.

- Tartunnat näkyvät erittäin selkeästi kouluissa ja oppilaitoksissa, jopa varhaiskasvatuksessa. Nyt on hyvin tärkeä noudattaa kaikkia hygieniaohjeita tarkasti ja käyttää kasvomaskia aina kaikissa sisätiloissa, joissa oleskelee muita ihmisiä, sanoo Raasakka.

Omikronvirus leviää hyvin voimakkaasti koko maassa. Tilannekuvaryhmän mukaan jätevesiseurannassa on todettu koronaviruksen esiintyvyydessä ennätyslukemia. Osa potilaista on sairaalassa koronan kanssa eikä koronan takia eli on joutunut sairaalahoitoon muusta syystä kuin koronaviruksen takia, mutta havaittu sairaalassa myös koronapositiiviseksi.

- Noin viidesosalla keskussairaalan K4-osastolle tulevista potilaista, jotka ovat muusta kuin koronaan liittyvistä syistä osastolla, on todettu myös Covid-19-tartunta, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

- Iän merkitys näkyy potilaissa selkeästi. Rokottamattomat ovat usein hoidossa koronan takia. Iäkkäät perussairaat ovat sairaalassa muista syistä, mutta heillä on ilmennyt sairaalassa myös koronatartunta, joka rokotteiden ansiosta on lievempi kuin ilman rokotteita olisi.

- Alueen hyvä rokotekattavuus on ilmeinen syy, että sairaalakuormituksemme on pysynyt kohtuullisena, sanoo Suomalainen.

Eksoten tilastojen mukaan eilen maanantaina kirjattiin 184 uutta tartuntaa Etelä-Karjalassa, mikä lienee päiväkohtainen ennätys. Neljän viime päivän sisällä myös Parikkalassa on todettu kaksi ja Rautjärvellä yksi tartunta.

Kommentoi

Hae sivuilta