Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Vaalityö kentällä on ollut koronarajoitusten puristuksissa - Säilyvätkö ne lähipalvelut?

Vaikka koronarajoitukset ovat tiukentuneet ja tartuntojen määrä kasvussa, niin Parikkalassa ja Rautjärvellä on näkynyt vaalitelttoja. Ja näkyy ennen sunnuntain vaalipäivääkin.

Viime lauantaiaamuna Uukuniemellä Niukkalassa oli Parikkalan SDP:n vaaliteltta.

Niukkalassa asuva Kari Nuutinen tenttasi teltalla SDP:n ehdokasta Venla Vuojolaista. Nuutiselle aluevaaleissa on ainakin pari tärkeää asiaa noussut kärkeen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Että pysyisivät palvelut lähellä ja Parikkalan hyvinvointikeskus säilyisi. Ja vanhusten palvelut säilyisivät. Käskynkkään pitäisi saada lisää tilaa, ettei vanhusten tarvitsisi lähteä Lappeenrantaan, sanoi Nuutinen.

Nuutisen mielestä äänestäminen on tärkeää. Hän näkee, että äänethän menevät puolueelle, niin myös sitä kautta asiat saadaan esille päätöksentekoon.

Nuutisen esiin nostamat asiat ovat tuttuja vaaliteltalla asiaansa ajaville ehdokkaille.

- Ihmiset kysyvät hyvinvointikeskuksesta, ja miten me voimme niiden palveluita puolustaa. Myös ikäihmisten palveluista kysytään, sanoi Vuojolainen.

Myös SDP:n toinen ehdokas Mirja Sikiö totesi, että samoja teemoja ovat nostaneet ihmiset esille myös hänen kanssaan.

Nykyisen Eksoten tilanteeseen he ovat kutakuinkin tyytyväisiä, mutta aina voi järjestelmää kehittää ja ajankohtainenkin muutos löytyy. Vanhusten tehostettuun palveluasumiseen on tällä hetkellä sadan ihmisen jono Etelä-Karjalassa ja se pitäisi saada purettua.

Vaalityötä tehdään paljolti nyt somessa, totesivat Vuojolainen ja Sikiö.

Facebook laulaa

Lauantaina myös vasemmistoliiton vaaliteltta seisoi Parikkalan keskustan kaupan pihassa.

Parikkalalaisen ehdokkaan Niko Viitalan mukaan ihmiset kyselevät eniten, miten ne terveyspalvelut säilyvät täällä pienten kuntien alueilla.

Nykyiseen Eksoten malliin Viitala ei hirveästi löydä muutoksen tarvetta.

- Nyt toimii kohtuullisen hyvin. Huolehditaan siitä, että saadaan hyvinvointialueen strategia toimintakykyiseksi, ja että terveyspalvelut pysyvät täällä, sanoi Viitala.

Vastapäätä kauppaa tien toisella puolella piti avautua Parikkalan kokoomuksen vaalikahvila, mutta koronarajoitukset ovat pitäneet ja pitävät sen kiinni.

- Perjantaina ja lauantaina ollaan kuitenkin siinä lipan alla ja tavataan ihmisiä. Jaetaan esitteitä ja karkkia. Vaalityö on ollut haastavaa, sanoo kokoomuksen ehdokas Marjatta Laukkanen puhelimessa.

Koronarajoitusten takia vaalityö on ollut enemmän sähköisellä puolella. Facebookiin on laitettu viestiä, minkä keritty ja jaettu esitteitä postilaatikoihin, toteaa Laukkanen.

- Eniten äänestäjät ovat kysyneet, jääkö terveysasema Parikkalaan.

Nykyisessä Eksoten toiminnassa Laukkanen on nähnyt jatkuvaa muutosta sen perustamisesta lähtien.

- Hyvää työtä Eksotessa on tehty, mutta parannettavaakin on kovasti. Toimintoja pitää yksinkertaistaa ja parhaat tekniset toiminnot ottaa käyttöön, sanoo Laukkanen eräistä muutostarpeista.

Vaalikenttätyö hankalaa

Perussuomalaisten ehdokas Päivi Sivenius kertoo, että kenttävaalityö on ollut aluevaaleissa hankalaa.

- Olemme tottuneet olemaan teltoilla ja tapaamassa ihmisiä. Nyt on haastavaa, kun ei oikein tiedä, mitä saa tehdä. Ei saisi yleisesti mainostaa kahvi- tai makkaratarjoilua. Kyllä me somessa kerrotaan, että ollaan jossain ja valmiita keskustelemaan äänestäjien kanssa. Nyt torstaina ainakin ollaan torilla, sanoo Sivenius.

Eduskunnan 2. varapuhemies Juho Eerola (ps.) vieraili tammikuun toisella viikolla Rautjärvellä niin Simpeleellä kuin Asemanseudulla.

- Hän tsemppasi meitä ja juteltiin kuntalaisten kanssa. Asemanseudulla kuntalaiset nostivat esille Mallu-auton palvelut, kun ne autot eivät enää kierrä niin usein siellä. Lisäksi taksikyyditkin menevät huonommaksi. Simpeleellä toivotaan, että palvelut pysyvät lähellä. Eikä puhuta pelkistä seinistä, vaan kaikista vauvasta vaariin liittyvistä palveluista, sanoo Sivenius.

Siveniuksen mielestä on vaikea sanoa, mihin suuntaan Eksotea pitäisi muuttaa.

- Nykypalveluihin olen kyllä tyytyväinen. Ja Honkaharjun kaikki palvelut pitäisi säilyttää, sanoo Sivenius, mikä turvaisi hyvinvointialueen pohjoispään ihmisten palveluita.

Somevaalit

Rautjärven keskustan ehdokas Taina Lonka sanoo suoraan, että aluevaalit ovat olleet somevaalit.

- Avilta on tullut ohjeistusta, ettei tapahtumia saa mainostaa. Somessa niistä on kuitenkin kerrottu, kuten silloin kun Antti Kaikkonen kävi täällä. Kun ei voi laittaa lehti-ilmoituksia, niin ihmisiäkään ei tule niin paljon paikalle. Torstaina kuitenkin ollaan torilla tapaamassa ihmisiä, sanoo Lonka.

- Äänestäjät ovat kyselleet, voi antaa lupauksia, että lähipalvelut säilyisivät. Mutta ei sellaisia lupauksia voi antaa. Riittävätkö esimerkiksi rahat, sanoo Lonka.

Longan mukaan Eksoten hyvinvointialueen toimintaan tarvitaan jatkuvasti muutosta, kun maailmakin ympärillä muuttuu.

- Digipalveluja pitää ottaa enemmän käyttöön, kuten etälääkärin vastaanottoa. Lääkärille voisi avata ajanvarauksen nettiin, ottaa Lonka eräiksi muutoksen esimerkeiksi.

Kommentoi

Hae sivuilta