Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Valtaosa Parikkalan ja Rautjärven aluevaaliehdokkaista kannattaa joka kuntaan palvelupistettä, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto

Vaalikoneessa on 22 kysymystä ja itse vastaamalla löytää samoilla linjoilla olevan ehdokkaan, vaalikoneeseen vastanneiden Etelä-Karjalan ehdokkaiden joukosta. Vaalikoneessa on 22 kysymystä ja itse vastaamalla löytää samoilla linjoilla olevan ehdokkaan, vaalikoneeseen vastanneiden Etelä-Karjalan ehdokkaiden joukosta.

Parikkalan ja Rautjärven ehdokkaista valtaosa haluaa pitää hyvinvointipisteen ja lääkäripalvelut jokaisessa Etelä-Karjalan kunnassa.

Tämä käy ilmi Parikkalan-Rautjärven Sanomien vaalikoneesta, joka on tehty yhteistyössä Keskisuomalaisen kanssa.

Meidän kuntien 34 ehdokkaasta vaalikoneen kysymyksiin on vastannut 22 ehdokasta, joista 16 oli vastauksessaan täysin samaa mieltä siitä, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto.?Neljä vastaajista oli kysymykseen osittain samaa mieltä ja kaksi osittain eri mieltä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Asiaa täysin kannattavien ehdokkaiden perustelut lähtevät varsinkin pitkistä etäisyyksistä.

- Näin pitää olla, jos etäisyydet ovat pitkät, perustelee Jorma Karjalainen (vihr.) Parikkalasta omaa kantaansa.

- Palvelujen saavutettavuus on ensiarvoisen tärkeää, perustelee parikkalalainen Timo Neuvonen (kesk.).

- Oikea-aikainen ja lähellä tarjottava hoitoon pääsy nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä samalla kaventaa terveyseroja. Pitää muistaa että monelle pelkkä pitkä matka luo esteen lääkärin vastaanotolle hakeutumiselle, sanoo Niko Viitala (vas.) Parikkalasta.

- Jokainen maalaiskunnassa asuva tietää, että tämä on erittäin tärkeää arjen toimivuuden ja turvallisuuden tunteen kannalta, perustelee parikkalalainen Ulla Kujanpää (kd.).

- Perustuslakikin takaa tämän periaatteen. Tässä uudistuksessa pitää parantaa perusterveydenhuoltoa. Se on myös kustannustehokasta. Näin erikoissairaanhoito ei ruuhkaannu. Kuntalaisella on matala kynnys saavuttaa oikea-aikaisesti ja ajoissa lääkäriin pääsy. Pitkälle edennyt sairaus on kallein hoidettava, perustelee parikkalalainen Lassi Valkeapää (kesk.).

Myös rautjärveläinen Pekka Lankinen (kesk.) on joka kunnan toimipisteen kannalla, mutta pohtii perusteluissaan käytäntöä.

- Onko lääkäri joka hetki paikalla, se riippuu asiakasmääristä ja palvelujen tarpeesta, perustelee Lankinen.

Osittain samaa mieltä

Kysymykseen on vastannut vaalikoneessa neljä ehdokasta, jotka ovat asiassa osittain samaa mieltä. Toimipiste ja lääkäripalvelu halutaan joka kuntaan, mutta pienellä varauksella.

- Mielestäni lähtökohtaisesti kyllä. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, lääkäri, neuvola, laboratorio ja hammashuolto ovat mielestäni palveluita, jotka tulee saada läheltä. Mikäli näistä joudutaan tinkimään, kannatan ennemmin sellaista ajatusta, että esimerkiksi lääkäri on tiettyinä päivinä tietyissä kunnissa ja ajat keskitetään näille päiville. Välimatkat esimerkiksi Parikkala-Rautjärvi alueella ovat kuitenkin pitkiä ja matkaa tulee yllättävänkin paljon terveysasemien välille. Kelan taksimatkojen omavastuu on tällä hetkellä 25 euroa / suunta eli yhteensä 50 euroa. Joistain summa voi tuntua pieneltä, mutta pienellä eläkkeellä elävällä tai kotihoidontuella elävällä summa voi olla suuri, etenkin jos matkoja tuleekin useampia, perustelee Josefina Nissilä (sd.) Rautjärveltä.

- Jokaisessa kunnassa pitää olla edellä mainittu toimipiste, pysyvän lääkärin vaatimus ei liene enää mahdollista jokaiseen toimipaikkaan jokaisena päivänä, hoitohenkilöstö konsultoi kyllä sujuvasti sähköisesti näköyhteydellä, perustelee parikkalalainen Marjatta Laukkanen (kok.).

- Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pysyvien lääkäripalvelujen pitää olla saavutettavissa kaikille maakunnan asukkaille asuinpaikasta riippumatta. Joskus se paikka voi olla naapurikunnan terveyskeskus, perustelee näkemystänsä Ritva Wilska-Neuvonen (vihr.) Parikkalasta.

- Tällä hetkellä tämä on pätevä ajatus. Sote-palveluiden on kuitenkin elettävä ajassa, ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan 10 tai 20 vuoden kuluttua on toinen asia. Väestörakenteen muutokset ja ihmisten arkipäiväisen liikkumiseen suunnat tulevat vaikuttamaan siihen tapaan, jolla voidaan parhaiten taata eteläkarjalaisten sote-palvelut. Palveluiden järjestämistapa tulisi elää ihmisten tarpeiden mukaan, perustelee Vesa Örmark (kesk.) Rautjärveltä.

Ja osittain eri

Vaalikoneeseen vastanneista Parikkalan ehdokkaista löytyy kaksi, jotka ovat antaneet kysymykseen osittain eri mieltä -vastauksen. Keskustan Sakari Paakkinen katsoo tulevaan ja kuntarakenteen.

- Onko nykyinen kuntarakenne lopullinen? Palveluverkon pitää turvata saavutettavuus koko maakunnan alueella, perustelee lyhyesti Paakkinen.

Kaikki vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat eivät ole perustelleet mielipidettään.

Parikkalan-Rautjärven Sanomien vaalikone löytyy lehden nettisivuilta bannerin kautta, kun selaa uutisia alaspäin. Vaalikone on auki kaikille.

Kommentoi

Hae sivuilta