Julkaistu 
Aleksi Keränen

Soiva musiikkikirjavinkkaus on ensimmäinen laatuaan

Kirjavinkkaaja Mika Kähkönen, basisti Pekka Ranta ja laulaja-kitaristi Heikki Pöyhiä on kolmikko soivan kirjavinkkauksen takana. Aleksi Keränen Kirjavinkkaaja Mika Kähkönen, basisti Pekka Ranta ja laulaja-kitaristi Heikki Pöyhiä on kolmikko soivan kirjavinkkauksen takana.

Imatran kaupunginkirjaston hallinnoima Musiikkia ja lukemista -hanke kiertää maakunnan kirjastoja. Parikkala on vuorossa maaliskuussa.

Elävää musiikkia ja perinteisempää kirjavinkkausta yhdistävän hankkeen isä on Imatran kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Mika Kähkönen.

– Tämän on rahoittanut aluehallintovirasto ja Imatran kaupunginkirjasto masinoi hanketta, Parikkalasta kotoisin oleva ja nykyisin Melkoniemellä asuva Mika kertoo.

Kirjoissa seikkailevien sankareiden ja sankarittarien tuotantoa esittää Heikki Pöyhiän ja Pekka Rannan duokokoonpano. Heikki Pöyhiä on näyttelijä, kitaristi ja laulaja-lauluntekijä, Pekka Ranta puolestaan Mika Kähkösen luonnehdinnan mukaan Suomen paras basisti.

– Tai ainakin vähintään monissa kokoonpanoissa soittava ammattimies, hän täydentää.

Molemmat soittajat asuvat tätä nykyä Imatralla ja kuuluvat kaupunginteatterin vakiokalustoon.

– Tällaista samanlaista hanketta ei ole missään muualla, ei ainakaan samanlaista. Rovaniemellä on ollut elävää musiikkia musiikin historiaan liittyvässä yhteydessä, mutta ei tällaista. Ideoita saa jatkojalostaa ja käyttää itse missä vain. Tämä on niin hyvä idea, että kannattaa ottaa käyttöön, vaikka idean isänä itse sanonkin, Mika Kähkönen ideavinkkaa.

Pop ja rock edellä, iskelmää vain mausteeksi

Musiikkia ja lukemista -hankkeen soivat kirjavinkkaukset menevät musiikki edellä, kuten hankkeen sanajärjestyksestäkin voi päätellä. Pöyhiä ja Ranta soittavat ensin kahden miehen kokoonpanolleen sovittaman kappaleen seuraavaksi esiteltävän musiikkikirjan päähenkilön tuotannosta, jonka jälkeen kirjastonhoitaja Kähkönen lasketaan irti vinkkaamaan kyseistä kirjaa.

– Tämä Rautjärven pääkirjaston keikka oli vasta toinen tämmöinen. Tiistai-iltana aloitettiin Joutsenossa, hän kertoo.

Ensimmäisellä keikalla oli ollut kolmisenkymmentä kuuntelijaa. Kähkösen mukaan kaikille oli jäänyt hyvä fiilis: niin esiintyjäosapuolille kuin yleisölle. Rautjärvellä yleisössä oli parikymmentä musiikista sekä musiikkikirjallisuudesta kiinnostunutta.

– Mie olen vannoutunut musiikkiharrastaja ja koitan saada sitä kirjastoihin enemmänkin. Musiikkikirjoja ilmestyy tosi paljon, joten vinkattavaa riittää. Tämä on yksi miun kirjastouran huipentumia päästä tekemään sitä, mitä suuresti rakastaa: kuuntelemaan musiikkia.

Kirjastonhoitaja muusikkotovereineen esittelee kirjoja eli biisejä tusinan verran per ilta.

– Listaa en halua kokonaisuudessaan paljastaa, mutta siellä on muun muassa Keith Richardsista, Wigwamista ja Junnu Vainiosta kertovia kirjoja. Pääosin pop- ja rockmusiikkia, iskelmää mausteeksi, Mika kertoo.
Settilista puolestaan on rakennettu vinkattavat kirjat edellä. Kahdestatoista biisistä Pöyhiä ja Ranta osasivat valmiiksi kolme: Thin Lizzyn The Sun Goes Down, Baddingin Mä jäin kii ja Juicen Outoon valoon.

Viimeinkin käyntiin

Sekä kirjavinkkaaja että elävän sävellahjan toimittavat muusikot kehuvat yhteistyön sujuvuutta. Puheväleissäkin oltiin vielä toisen keikan jälkeen.

– Pari vuotta sitten sain tämän loistoidean ja soitin heti Pekalle, kiinnostaisiko häntä ja Heikkiä tämmöinen. Sitten työpaikalla tuli vähän muutoksia ja sen päälle korona, siksi päästiin aloittamaan vasta nyt. Miullehan tämä on unelmien täyttymys, olen ihaillut heitä muusikkoina jo kymmenkunta vuotta, kaksikon alun perin Juice-näytelmästä bongannut Mika Kähkönen kertoo.

Kuluva syksy sopi ajankohdaksi molemmille muusikoille mainiosti. Arki-illoille sattuvat kirjavinkkaukset eivät myöskään sotke viikonlopuille ajoittuvia duo- tai bändikeikkoja.

– Tämä on todella hieno idea ja olemme suuresti kiitollisia, että pyydettiin ja päästiin mukaan, Pekka Ranta kiittelee.

– Tässä joutui ja pääsi harjoittelemaan uusia biisejä ja se oli motivoivaa. Ei tarvinnut vanhoilla vieheillä lähteä uistelemaan, Heikki Pöyhiä täydentää.

Sovituksiin panostettu

Kappaleiden sovitukset on tehty jokaisen biisin studioversion pohjalta. Sovituksia on jouduttu miettimään välillä melkoisestikin, sillä melkein kaikki biisit on aikoinaan äänitetty isommalla kokoonpanolla.

– Pekka on ollut pääsovittajana. Olemme tehneet duokeikkaa Pekka & Heikki -nimellä ja tällä hetkellä soitamme yhdessä nelimiehisessä Heikki & Haukat -bändissä, joka soittaa suomenkielistä ja kokeellisia elementtejä sisältävää popmusiikkia, Pöyhiä kertoo.

Kirjavinkkaajan lisäksi kiertuemanageri-promoottorina toimiva Kähkönen innostuu kehumaan soittajien ammattitaitoa. Esimerkiksi Rollareiden Gimme Shelter oli taittunut Heikki Pöyhiän ja Pekka Rannan käsittelyssä maukkaaksi funkpitoiseksi versioksi.

Perinteisin ja mahdollisesti kliseisin duokokoonpano muodostuisi yhden tai kahden akustisen kitaran sekä laulun ympärille. Kun sekä kitara että basso ovat sähköisiä sekä tarpeen tullen vahvasti efektoituja, on duon ilmaisuvoima ja dynamiikka erittäin laaja sekä tylsyys kaukana.

– Ollaan sitä kahden akustisen rämpyttelyä yritetty välttää, Heikki Pöyhiä tunnustaa.

Jännityksestä yli

Mika Kähkönen on kirjavinkkaaja kokeneemmasta päästä. Silti viime tiistai-illan kiertueen avajaisilta Joutsenon kirjastolla hieman jännitti.

– Se on kun on tämmöinen uusi asia. Tämä Rautjärven pääkirjaston keikka ei enää jännittänyt.

Syksyksi on sovittuna yhteensä kymmenen soivaa kirjavinkkausta, joista neljä on jo pidetty. Tällä viikolla vuorossa oli kaksi keikkaa, tiistaina Ruokolahdella ja keskiviikkona Taipalsaarella.
Parikkalan Musiikkia ja lukemista -ilta pidetään pääkirjastolla ensi maaliskuussa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta