Julkaistu    |  Päivitetty 
Aleksi Keränen

Wilma-Emilia Kuosalle julkaisusopimus toisesta runoteoksesta

Wilma-Emilia Kuosa esiintyi viime heinäkuussa Punkaharjun Art Up -festivaaleilla yhdessä DJ Bunuelin kanssa. Aleksi Keränen Wilma-Emilia Kuosa esiintyi viime heinäkuussa Punkaharjun Art Up -festivaaleilla yhdessä DJ Bunuelin kanssa.

Titaanisydämen anatomia -esikoisteoksensa viime vuonna julkaissut parikkalalaissukuinen monitaiteilija jatkaa Basam Books -kustantamolla.

– Aloitimme neuvottelut Titaanisydämen jatko-osasta Basamin kanssa vuoden 2019 Kirjamessuilla, eli jo ennen kuin esikoista oli julkaistu. Tänä syksynä pääsin Nuoren Voiman Liiton kirjailijaresidenssi Villa Sarkiaan Sysmään, jossa kirjoitin Häkkiooppera-runoteosta melkein koko lokakuun. Sinne sattui yhtä aikaa kanssani runoilija Tommi Parkko, jonka kanssa keskustelimme paljon uudesta teoksestani. Soitin sitten Basamille ja kysyin, voisiko hän olla kustannustoimittajani, kun prosessi oli alkanut jo ihan luonnostaan, Wilma-Emilia kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


Menettely sopi kaikille osapuolille ja hän sanoo olevansa asiasta erittäin onnellinen.


– Olen seurannut Tommin työtä jo pitkään ja hän on Puhuttava runo -sarjan takana. Miulla on suuri ilo kuulua Basamin kustantamiin sarjan runoilijoihin.
Häkkiooppera avaa Titaanisydämen anatomian kertojan elämää, kun hän yrittää rakentaa itsensä uudelleen tuhkasta ja toipua rikki repineestä suhteestaan addiktiin: kertoja päättää muuttaa ulkomaille aloittaakseen ihan nollasta.


– Kirjan tematiikka muuttuu kertojan kasvutarinan mukana ja jälkinä aiemmasta traumasta ovat syömishäiriö, heikko itsetunto ja tarve totaaliseen kontrolliin. Jatko-osa kertoo siitä, kuinka kertoja rakastuu ihmiseen, joka lopulta tuomitaan vankilaan ulkomailla. Mitä tapahtuu ihmiselle, jonka elämän tärkein ihminen vangitaan yllättäen? Teos antaa äänen ihmiselle, joka jää yksin, kun toinen laitostetaan.


Trilogia täyteen


Vanhimmat runot ovat hieman yli kymmenen vuotta vanhoja, sillä Wilma-Emilia on aloittanut jatko-osan kirjoittamisen ennen esikoisteoksensa ensirivejä.


– Tästä tulee siitä kummallinen trilogia, että osat on kirjoitettu suurimmilta osin eri järjestyksessä, kuin ne julkaistaan. Kolmas kirja on jo yli puolenvälin ja uskallan toivoa sitä valmiiksi ensi vuoden aikana, hän kertoo.


Nyt julkaistavan toisen osan kohdalla ensimmäinen käsikirjoitusversio valmistui jouluksi ja runoilija on saanut siitä ensimmäiset palautteet kustannustoimittajaltaan.


– Palaute oli niin positiivista, että oli hyvä hetki allekirjoittaa virallinen kustannussopimus Basamin kanssa. Olemme Tommin kanssa kaavailleet, että luovuttaisimme kirjan taittoon juhannukseksi ja julkaisu olisi syksyllä. Keväällä siis riittää kiireitä kirjan kanssa, että jälki on tarpeeksi työstettyä painettavaksi.


Ikävä Intsilään


Wilma-Emilia Kuosa on joutunut välttämään kaikkea matkustamista koronatilanteen vuoksi eikä hän uskaltanut tulla Parikkalan Intsilään sukulaistensa luo jouluksi.


– Tapaan niin paljon ihmisiä tanssityöni puolesta, etten halunnut ottaa mitään riskejä pienten kummilasteni tai iäkkäiden isovanhempieni suhteen. Minulla on kova ikävä Parikkalaan.


Intsilä on ollut hänelle tuottoisa paikka kirjoittamisen suhteen, sillä siellä on syntynyt useita kappaleita sekä toista että kolmatta runoteosta varten.


– Siellä viettämäni viime kevät oli todella tuottoisaa aikaa ja olen siitä edelleen kovin kiitollinen, vaikka tämä tilaisuus viettää pidempi aika Intsilässä tulikin todella hankalissa olosuhteissa, kun jouduin silloin yllättäen jättämään kotini Ranskassa koronan takia.


– Koen tarvetta eristäytyä muusta maailmasta ja päästä mahdollisimman kauaksi omasta arjesta syventyessäni kirjoitusprosessiin, jotta voin olla uskollinen syntyvälle teokselle. Voin kirjoittaa vain sen, mitä kirja tarvitsee toimiakseen.


Epävarmoja aikoja


Hän on elänyt koko syyskauden lomautuksen pelossa.


– Jos tanssitunteja tai tapahtumia ei voi järjestää, ei minulla ole mitään syytä olla Helsingissä. Olisin silloin paljon mieluummin Intsilässä punomassa uusia juonia, tanssinopettajan sijaisena ja koreografina Helsingin tanssiopistolla työskentelevä Wilma-Emilia kertoo.


– Koko syksy on ollut synkkää aikaa keikkailevan artistin kannalta, kun kaikki sovitut keikat on jouduttu perumaan eikä uusia ole edes uskallettu suunnitella, kun työ valuu silloin aina vaan uudelleen hukkaan peruutusten pelossa. Olen vilpittömän onnellinen kustannussopimuksesta, sillä runoutta julkaistaan nykyisin aivan liian vähän. Olen myös otettu tilaisuudesta saada kertoa tarina, jollaisesta yleensä häpeänpelossa vaiettaisiin. Toivon, että kaikki ihmiset, jotka ovat menettäneet lähimmäisen jollekin laitokselle, pystyisivät samaistumaan selviytymistarinaani.


Wilma-Emilia Kuosan esikoisteos Titaanisydämen anatomia on myynnissä Parikkalassa R-kioskilla ja Iloisen pässin maalaispuodissa sekä Rautjärvellä Kukka- ja hautauspalvelu Lumossa.

Kommentoi

Hae sivuilta