Julkaistu 
Aleksi Keränen

Paukkuaran eläimen omistaja, varaudu huolellisesti vuodenvaihteeseen!

Karvakaverit kuonokkaista kissoihin voivat tarvita omistajiltaan tavallistakin enemmän rauhallisuutta ja rakkautta vuodenvaihteen ilotulitusten vuoksi. Jarno Artika Karvakaverit kuonokkaista kissoihin voivat tarvita omistajiltaan tavallistakin enemmän rauhallisuutta ja rakkautta vuodenvaihteen ilotulitusten vuoksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa kaikkia lemmikinomistajia varautumaan huolella vuodenvaihteeseen, monet eläimet kun kokevat ilotulitteiden äänet ja välkkyvalot uhkaaviksi elementeiksi, joista voi seurata ahdistusta useammaksikin päiväksi.

Koirat kannattaa ulkoiluttaa uudenvuodenaattona hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää ilotulituksen ajan sisätiloissa. Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Karanneesta eläimestä on aina tehtävä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle, joka Parikkalan-Rautjärven alueella on Kaskivaaran löytöeläinkoti.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin. Säikyn eläimen kotioloja voi helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle.

Rauhallisuus valttia

Tärkeintä on, että eläimen ihmisystävät tai -toverit suhtautuvat tyynesti paukutteluun ja osoittavat siten kaiken olevan normaalisti.

– Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, voi helpotusta hakea esimerkiksi apteekeissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta, yhdistyksen puheenjohtaja Nina Immonen sanoo.

Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon saaliseläimiin lukeutuvia hevosia, jotka on siirrettävä hyvissä ajoin ennen iltakuutta sisätiloihin. Ilotulitus voi aiheuttaa ratsastustalleilla ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua muihin hevosiin.

– Peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä ja hypätä pystyyn. Tallinpitäjien onkin syytä varmistaa, että hevonen ei voi satuttaa itseään karsinassa mihinkään. Lisäksi tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan. Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä uudenvuodenpäivänäkin. Ilotulitus muodostaa siis riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille, Immonen jatkaa.

Vahingot eivät lopu aamukahteen

Ilotulitteet voivat stressata yhtä lailla tuotantoeläimiä, joiden pitäjien tulee varmistaa, etteivät eläimet vahingoita itseään pitopaikan rakenteisiin tai pääse karkaamaan laitumelta. Myös monet villieläimet kärsivät ilotulitteista, joiden pauke ajaa ne yleensä liikkeelle. Ajoteille ajautuneet eläimet voivat aiheuttaa kolaririskin.

Ilotulitteiden eläimille aiheuttama haitta ei pääty aamukahteen, jolloin rakettien ampuminen on lain mukaan lopetettava. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat olla hyvin vahingollisia eläimille.

– Koirat saattavat pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin tai muihin juhlinnan jäämiin. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa myös laiduntavia eläimiä, jonka lisäksi raketeista irtoavaa muovia, puukeppejä ja muita jäämiä voi päätyä laitumelta rehun joukkoon ikävin seurauksin.

HESY toivoo mahdollisimman monen viettävän vuodenvaihdetta ilman ilotulitteita. Yhdistys on myös mukana 14 muun tahon ja järjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa, joka sallisi ilotulitteiden käytön pelkästään ammattilaisille.

Kommentoi

Hae sivuilta