Julkaistu 
Lege Pajari-Kosonen

Arjen olohuone avautumassa tammikuussa Parikkalassa

Arjen olohuone-toiminnan on määrä käynnistyä Parikkalan keskustassa nykyään sijaitsevassa nuoristotila Kirnussa. Lege Pajari-Kosonen Arjen olohuone-toiminnan on määrä käynnistyä Parikkalan keskustassa nykyään sijaitsevassa nuoristotila Kirnussa.

Eksote innostaa parhaillaan jäsenkuntiensa väkeä vapaaehtoistoimintaan. ”Sanomaa” on levitetty myös Rautjärvellä ja viime viikolla Parikkalassa, yhteinen startti vapaaehtoistoimintaan järjestettiin torstai-iltana Harjulinnassa. Mukana oli kaikkiaan hieman toistakymmentä henkilöä.
Pelkän puheen tasolle aihe ei  jäänyt, sillä illan aikana Parikkalassa päätettiin aloittaa yksi vapaaehtoistoiminnan muodoista eli lähinnä plus 65-vuotiaille suunnattu Arjen olohuone -toiminta jo ensi vuoden alussa tammikuussa.
Tilaisuutta vetänyt Eksoten vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Riia Karels kertoi, että vastaavia, kaikille avoimia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja toimii jo ainakin Lappeenrannassa ja Imatralla; Ruokolahdella toiminta on alkamassa ensi vuoden alussa, ja Rautjärvellä, Lemillä ja Joutsenossa toimintaa suunnitellaan.
Karelsin mukaan Arjen olohuoneita pyöritetään paikallisten vapaaehtoisten voimin, vetovastuussa voi olla joko vapaaehtoisia yksityishenkilöitä tai yhdistysten väkeä.
Mahdollisen ohjelman järjestämisessä apua voi saada Eksotelta  ja esimerkiksi Saimaan ammattiopisto Samposta, joka on lanseerannut Etelä-Karjalan alueelle MobiiliSampo-toiminnan eli oppilaitos tuo pakettiautollisen opiskelijoita vaikka nyt Arjen olohuoneeseen järjestämään ohjelmaa kunkin opiskelijan osaamisen mukaan, esimerkiksi digiohjausta tai vaikka hemmotteluhoitoja.
Arjen olohuone -toiminta järjestetään yhteistyössä Eksoten jäsenkuntien kanssa, Parikkalassa kunta tarjoaa toiminnalle tilat: Arjen olohuone on tarkoitus avata nykyään keskustassa sijaitsevassa nuorisotila Kirnussa, jonne nyt, koronasuositusten aikaan, mahtuu mukavasti parikymmentä henkilöä.
– Kävimme katsomassa tilat ja totesimme ne sopiviksi. Tilaan on esteetön pääsy ja siellä on myös pieni keittiö, jossa voi keittää kahvia. Se on hyvä, sillä tällaisissa kokoontumissa on tärkeää päästä yhteisen kahvipöydän ääreen, Karels toteaa ja sanoo, että vapaaehtoistoiminnan taustalla Etelä-Karjalassakin on ennen kaikkea se, että iso osa ikääntyneistä tuntee itsensä yksinäiseksi, mikä on korona-aikana vain korostunut.
Parikkalan tilaisuudessa useampikin sanoi olevansa kiinnostunut nimenomaan Arjen olohuone -toiminnasta ja yhteisesti suunniteltiin, että Parikkalassa se voisi pyöriä parhaiten yhdistysten vetämänä. Kunnan edustajana paikalla ollut Jari Venhovaara lupasi olla asian tiimoilta yhteydessä tiettyihin yhdistyksiin, ja jo paikalla olleiden yhdistysten edustajat muun muassa Eläkeliiton Parikkalan yhdistyksestä, LC Parikkala/Siikalahdesta, Oronmylly-säätiöstä ja Parikkalan hengitysyhdistyksestä lupautuivat alustavasti mukaan, jos toimintaa järjestetään esimerkiksi kerran viikossa aamupäivisin joka toinen viikko.
Paikalla Kirnussa voisi olla tällöin yhdistyksen edustajia, ja he voisivat esimerkiksi järjestää kahvitarjoilun, josta osallistujat maksaisivat yhdistykselle vapaaehtoisen kahvirahan. Kunkin kokoontumiskerran muuhun ohjelmaan saisivat vaikuttaa kävijät. Toiminnan tärkeintä antia arveltiin olevan ennen kaikkea muiden tapaaminen ja keskenään tarinointi.
Eksotella on jatkuva haku vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.
Vapaaehtoisia tarvitaan koko alueella muun muassa ikääntyneiden ystäviksi koteihin, saattajaksi sairaalaan tai muihin palveluihin, ulkoiluttajiksi tai vaikka sparraajiksi uuteen harrastukseen.
Riia Karels koordinoi toimintaa, ja häneen voi olla yhteydessä, mikäli vapaaehtoisena toimiminen kiinnostaa tai jos itse tai omainen on vapaaehtoisen avun tarpeessa. Vapaaehtoisille järjestetään myös koulutusta.
– Tällä hetkellä, korona-aikaan, tarvetta on erityisesti ulkoilu- ja puhelinystäville, eli vaikka ei päästä käymään kodeissa, yhteyttä pidetään puhelimessa. Sekin on koettu todella tärkeäksi, Karels toteaa.
Hänen mukaansa Eksoten listoilla on tällä hetkellä noin 110 vapaaehtoista.
Parikkalan tilaisuudessa todettiin, että paikkakunnalla vapaaehtoistyöllä on pitkät perinteet, esimerkiksi SPR:llä on ollut kauan ystävätoimintaa, ja Särkisalmen VPK organisoi viime keväänä kauppa-asiointipalvelun, jonka piirissä oli useita kymmeniä henkilöitä. Myös esimerkiksi leijonat tekevät perinteisesti vapaaehtoista auttamistyötä eri tavoilla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta