Julkaistu 

Hiitolanjoen elämää seurataan livelähetyksessä

WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen ja kalastuksenvalvoja Sami Huikko vetivät sähköjä kalakameralle syyskuun lopulla.. Aleksi Keränen WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen ja kalastuksenvalvoja Sami Huikko vetivät sähköjä kalakameralle syyskuun lopulla..

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n vedenalainen kalakamera seuraa järvilohien kutujoen elämää toisena syksynä peräkkäin.

Livekamerakalustoa ja sen tarvitsemia sähköjä olivat asentamassa virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen ja laitevastaava Justus Hyvärinen WWF:ltä, kalastuksenvalvoja Sami Huikko sekä paikallinen avustaja Olli Rantala. Nelikko pystytti pitkän valomaston kameran sijoituspaikan viereen. Kamera sijoitettiin hyvin lähelle viimevuotista paikkaa eli melkeinpä Kangaskosken laavun vastapäätä.
– Heittää korkeintaan metrillä kahdella. Tässä kohdassa on hyvä kivikko, virtaus ja syvyys lohien kutemiselle, Manu Vihtonen tuumasi.
Noin 50-80 senttimetrin syvyyteen sijoitettu kamera säästyi viime syksynä ilkivallalta, vaikka Hiitolanjoella sekä Kangaskosken laavun tienoilla liikkuukin paljon ihmisiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Harvinaisia näkyjä

Vedenalaista elämää kaikenikäisille katsojille tutuksi tuoneessa kalakamerassa vilahteli viime syksynä paljon eri lajeja. Eväkkäistä esittäytyivät ahven, vimpa, seipi ja hauki, jotka syksyä kohti väistyivät kutusesonkia aloittelevien lohien ja taimenten tieltä. Pääosin maalla ja ilmassa viihtyvistä eläimistä livelähetyksessä vierailivat viime syksynä saukko ja telkkä.
– Viime vuonna jysähti jättipotti, kun äärimmäisen uhanalainen järvilohi ryhtyi kutupuuhiin suorassa lähetyksessä, Manu Vihtonen todella harvinaiseksi arvioimastaan näystä kertoi.
– Useimmiten WWF:n livekamerat, kuten norppa- tai naaliliveä kuvaavat kamerat ovat salaisissa paikoissa. Täällä Hiitolanjoella paikka palaa ja paljastuu heti, kun järvilohi ei oikein muualle tule kutemaan. Toivottavasti tämän kameran livelähetys on tullut nyt tutuksi ja lähetyksiä katsoisi vanhojen katsojien lisäksi myös uusia kiinnostuneita.
Kameraa asentaessaan lähemmäs kymmeneen viimevuotiseen lohenpoikaseen törmännyt virtavesiasiantuntija Vihtonen pitää mahdollisena, että Hiitolanjoen kalakamera voisi olla kansainvälisestikin merkittävä: lajia tavataan muun muassa Pohjois-Amerikassa, joten järvilohen seuraamisesta kiinnostuneita voisi löytyä kotimaata tai -Karjalaa kauempaakin.
Livelähetys aloitetaan tänään ja HIitolanjoen elämää seurataan noin kuukauden päivät.

Norppalive suurin hitti

WWF:n viestinnän asiantuntija Maria Rautio-Runeberg kertoo, ettei Itä-Suomen suunnalla ole tällä hetkellä muita livekuvaa lähettäviä luontokameroita.
– Lauantaina starttasi Luontolive-lähetys, jossa kamera on viety lintulahdelle. Sieltä voi bongata kosteikolla viihtyviä lintuja. Lähetykset ovat käynnissä ympäri vuoden, mutta kiivain aika sijoittuu kasvukaudelle maaliskuun kyykamerasta lokakuun kalakameraa. Vuosittain käynnistyy kymmenkunta eri livekanavaa.
Lähetysten katsojamäärissä ja suosiossa on hyvin paljon vaihtelua. Viime syksyn livelähetykset HIitolanjoelta keräsivät yhteensä 170 000 katselukertaa. Lähetys oli käynnissä 35 päivän ajan, joten katsojia oli päivittäin noin 4850 kappaletta. Vertailun vuoksi juuri sulkeutunutta raakkukameraa seurattiin 130 000 katselukerran verran.
Tunnetuin sekä suosituin WWF:n livelähetys on norppalive, jolla oli tänä keväänä 1,2 miljoonaa katselukertaa. Muissa livelähetyksissä on seurattu muun muassa ahman, kyyn, metsälintujen, metsäpeuran ja liito-oravan elämää. WWF:n livelähetyksiä on katsottu yhteensä yli 11 miljoonaa kertaa.

Kommentoi

Hae sivuilta