Julkaistu 
Aleksi Keränen

Pääkirjastoilla kurkistetaan Saimaalle

Näyttelyteknikko Esa Kilkki esittelee Kurkistus Saimaalle -näyttelyä tämän arkiviikon ajan Parikkalan kirjastolla. Ensi viikolla on vuorossa Rautjärven pääkirjasto. Aleksi Keränen Näyttelyteknikko Esa Kilkki esittelee Kurkistus Saimaalle -näyttelyä tämän arkiviikon ajan Parikkalan kirjastolla. Ensi viikolla on vuorossa Rautjärven pääkirjasto.

Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry:n näyttely vierailee Parikkalassa ja Rautjärvellä.

Kurkistus Saimaalle on toiminnallinen ja interaktiivinen näyttely, joka vierailee tämän ja ensi vuoden aikana jokaisessa eteläkarjalaisessa kunnassa. Tällä viikolla vuorossa on Parikkala, jossa näyttely on esillä pääkirjastossa tiistaista perjantaihin: päätöspäivänä vieläpä Hämärän kaupan illan myötä ihan iltamyöhälle asti. Ensi viikon näyttely on esillä Rautjärven pääkirjastossa, jossa näyttelyyn pääsee tutustumaan maanantaina, tiistaina, torstaina ja perjantaina.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Haluamme näyttelyssä muistuttaa Etelä-Karjalassa sijaitsevan Saimaan alueen luontoarvoista. Teemme yhteistyötä muun muassa luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin, Saimaa GeoParkin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen, Etelä-Karjalan Liiton ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön kanssa. Kohderyhmää ei ole mitenkään rajattu, vaan näyttelyyn ovat tervetulleita kaikenikäiset ihmiset. Luontoarvojen lisäksi muistutamme Saimaan ympäristö- ja matkailuarvoista, näyttelyteknikko Esa Kilkki Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry:stä kertoo.

Kymmenestä eri pisteestä koostuva näyttely on mobiilia mallia: se siirtyy tarvittaessa nopeasti ja notkeasti vaikkapa kunnankirjastosta toiseen. Näyttelyssä pääsee tutustumaan esimerkiksi Lappeenrannan Sammonlahdelta muutamalla haavillisella kaapaistuun vesielämään, jota tähdittävät erilaiset vesiötökät; luonnollisessa elinympäristössään tietenkin.

– Nämä kiinnostavat kaikenikäisiä. Saimaassa on jo saapassyvyydessä uskomattomasti elämää. Tässä tehdään samalla puffausta maakunnan kirjastoille, kun hyödynnämme ja mainostamme heidän aineistoaan, joka aiheeltaan sivuaa näyttelyämme. Näyttelyn interaktiivista puolta oli suunniteltu korostettavan VR- eli virtuaalitodellisuuslaseilla, mutta koronatilanteen vuoksi yleisessä käytössä olevia laseja ei ole mahdollista antaa kävijöiden käyttöön.

Virtuaalitodellisuuden rajapintaa pääsee kokeilemaan kosketusnäytöllä, jossa voi pyöritellä 360 asteen laajuuteen skaalattuja maakunnan alueelta otettuja valokuvia. Näyttelyssä pääsee testaamaan tietouttaan saimaannorpan sekä järvivesissä elävien kalojen osalta pelin ja ongintapisteen muodossa ja mikroskooppipisteellä nanotasolle asti suurennettu kuva heijastetaan näyttöruudulle. Etelä-Karjalan Liitto on toteuttanut luontokohteista ja -reiteistä kertovan osuuden, Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry puolestaan kerää tietoja kävijöiden mieli- ja huolipaikoista.

– Meille voi vinkata hienoista, vielä löytämättömistä retkikohteista sekä myös paikoista, joiden tilanteesta on huolissaan. Koko näyttelyn katsomiseen kuluu 15-20 minuuttia, mutta jotkut kävijät jäävät vesiötökkä- tai mikroskooppipisteelle pidemmäksikin aikaa, näyttelyteknikko Esa Kilkki kertoo.

Näyttely on osa Saimaan menestystarinoista vetovoimaa maaseudun matkailuun -hanketta, joka liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Hankkeen toteuttamiseen on saatu rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

Kommentoi

Hae sivuilta