Julkaistu 
Aleksi Keränen

Uuttera Ulmanen uusi unikeko

Unikeko Mirja Ulmanen pulahduksen jälkeen. Aleksi Keränen Unikeko Mirja Ulmanen pulahduksen jälkeen.

Uukuniemen vapaa-ajan asukkaiden yhdistys Vasukkaat julkisti oman vuoden unikekonsa maanantaina, valtakunnallisena unikeonpäivänä. Kunnian sai ja sitä myötä Pyhäjärveen heitettäväksi päätyi neljättä vuosikymmentä kesäuukuniemeläisenä vaikuttava Mirja Ulmanen.

Vasukkaiden puheenjohtaja Jarkko Valjus perusteli valintaa Mirjan pitkällä Vasukkaiden jäsenyydellä sekä monessa hankkeessa mukana olemisessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Hänen panoksensa oli suuri erityisesti historiapolkuhankkeessa, Jarkko kertoi.

Uukuniemen unikeko tuotiin paikalle kartano-Volvolla ja kyyti oli unikeon sikeästä kuorsauksesta päätellen ollut tasaista. Jarkko Valjus nopeasti kasaan tarvittavan määrän riuskoja kantajia, ja sepä olikin sitten menoa – unikeko löytyi pikaisesti Pyhäjärvestä.

– Vesi oli lämmintä, mutta papiljotit piti jättää pois, koska ne olisivat veteen molskahtaessa koskeneet päähän, unikeko Ulmanen tunnelmoi rantaan päästyään.

Pyhäjärven puolesta

Mirja Ulmanen on kotoisin Iisalmesta ja asuu nykyisin Espoossa. Hänellä on mökki Suitsansaaressa, jossa hän perheineen viettää aikaa talvellakin.

– Isäni syntymätuvan vanhat hirret on raahattu saareen ja niistä on rakennettu sauna. Lapsenlapset näkevät saunan ikkunasta järven ylitse toisen isoisoisän kotipaikalle, joka on jäänyt rajan toiselle puolelle.

– Olen ollut kesäuukuniemeläinen vuodesta 1989. Tulin silloin ensimmäistä kertaa tänne tulevan mieheni kanssa ja hänen isänsä sanoi, että olisi maata myytävänä ja sellainen paikka, mikä kannatti pitää suvussa. Purjehdus vaihtui sisävesiseikkailuihin, unikeko uukuniemeläisyyden taustoistaan kertoi.

Hän on ollut Vasukkaiden aktiivinen jäsen aina perustamisvuodesta 1997 saakka.

– Leader on ollut hyvä rahoitusmalli pysyvän rakentamiseksi, katuvalot valaisevat edelleen. Vasukkaissa on ollut toisena tärkeänä asiana yhteistyö vapaa-ajan ja ympärivuotisten asukkaiden välillä. Tarkoitus on, että saataisiin pidettyä palvelut täällä, kuten esimerkiksi kyläkauppa. Palveluiden paikkakunnalla pysyminen hyödyttää myös kantaväestöä. Olemme yhdessä enemmän.

– Kaikista tärkein asia on Pyhäjärven säilyminen puhtaana ja kauniina tuleville sukupolville, unikeoksi valittu Mirja Ulmanen päätti.

Kommentoi

Hae sivuilta