Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Peruskoululaiset palaavat kouluihin – yläkoulun järjestelyt ja koulukuljetukset hankalia

Peruskoululaiset palaavat 14.5. lähiopetukseen, mutta lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat jatkavat etäopetuksessa. Vielä helmikuussa Simpeleellä vietettiin koulussa penkkareita. Anssi Kemppinen Peruskoululaiset palaavat 14.5. lähiopetukseen, mutta lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat jatkavat etäopetuksessa. Vielä helmikuussa Simpeleellä vietettiin koulussa penkkareita.

Varhaiskasvatus ja peruskoulut palaavat lähiopetukseen.

Suomen hallitus päätti keskiviikkona, että lähiopetukseen siirrytään 14. toukokuuta hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Terveysviranomaisten näkemys on, että koulujen avaaminen tällä tavalla on turvallista niin oppilaille kuin henkilökunnalle, sanoi opetusministeri Li Andersson tiedotustilaisuudessa.

Käsite hallitusti ja turvallisesti pitää alustavasti sisällään muun muassa sen, että kouluissa opetusryhmät pidetään erillään, koulun henkilöstön pitäisi toimia saman lapsiryhmän kanssa, opettajat kokoustavat etänä, kouluruokailua ei ole yhteisessä tilassa, riskiryhmiin kuuluvat oppilas ja henkilökuntaan kuuluva voi saada vapautuksen sekä huolehditaan hygieniasta.

Rautjärven Simpeleen koulun rehtorin Janne Hirvosen ensireaktiot hallituksen kesiviikkoisesta koulupäätöksestä eivät olleet kovin ilahtuneita. Hirvonen arvioi, ettei päätöksen valmistelussa ole kuultu opetuksen asiantuntijoita, vaan enemmän terveydenhuollon asiantuntijoita.

– Kuulostaa erittäin huonosti valmistellulta päätökseltä. Ei ole mietitty, millaista koulu- ja luokka-arki on.  Tuntuu, ettei tässä ajateltu lainkaan yläkoulua ja miten se toteutetaan. Ajateltiin vaan alakoulua, jossa on luokanopettaja yhdelle luokalle, sanoo Hirvonen.

Kouluissa pitäisi päätöksen mukaan välttää fyysisiä kontakteja ja opetustilojen pitäisi olla väljiä. Opetustilojen väljyys voi olla hankala toteuttaa, sillä Simpeleen koulu on jo muutenkin tarkkaan mitoitettu pienille opetusryhmille.

– Ja jos ajatellaan ihan koulukuljetuksista lähtien, niin siellähän oppilaat jo istuvat kylki kyljessä kiinni. On myös outoa, miksi aikuiset eivät voisi tavata koulussa toisiaan. Jos aikuisten tulee olla kokonaan eri tiloissa, niin esimerkiksi koulunkäynninohjaajien työhön paluu voi hankaloitua.

Myös Parikkalan Kirjolan koulun rehtoria Sarri Aaltoa mietityttää, miten alustavasti kerrottuja ohjeita voidaan noudattaa yläkoulussa. Aallon mukaan tilojen osalta Kirjolassa ei tule ongelmaa, jos opetuksessa tarvitaan väljyyttä. Tiloja on tarpeeksi, kun lukiolaiset eivät tule lähiopetukseen. Kouluruokailukin voidaan todennäköisesti tuoda luokkiin, kuten hallitus on alustavassa linjauksessa ohjeistanut.

Fyysisten kontaktien välttäminen ja luokkien pitäminen erillään toisista onnistuu varsinkin alakoulussa.

– Alakoulussa ei ole ongelmaa.  Yläaste on haasteellisempaa, kun aineopettajilla on päivässä eri luokkia opetuksessa. Pitääkö tehdä yhdelle luokalle oppiainepäiviä, pohtii Aalto.

Järjestelyt vaatisivat ainakin lukujärjestysten tekemistä uusiksi.

Yksi kompastuskivi fyysisten kontaktien välttelyssä Parikkalassa on jo koulukuljetukset. Aallon mukaan esimerkiksi koulutakseissa oppilaiden on mahdoton pitää riittävät turvavälit.

Kommentoi

Hae sivuilta