Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Villisikojen seuratoiminta-avustus nousee

Luonnonvarainen villisikakanta on pienentynyt. Kuvassa on tarhattuja villisikoja. Sakari Lindell Luonnonvarainen villisikakanta on pienentynyt. Kuvassa on tarhattuja villisikoja.

Villisikojen metsästyksen seuratoiminta-avustus nousee maaliskuun alussa.
Suomen Sikayrittäjät ry jatkaa seuratoiminta-avustusten maksamista ja korottaa avustusta kymmenellä eurolla sataan euroon maaliskuun alusta alkaen, todetaan yhdistyksen lähettämässä tiedotteessa. Avustus maksetaan Ruokavirastossa tutkittujen metsästettyjen luonnonvaraisten villisikojen ASF-näytteiden perusteella.
Avustus maksetaan kaadettua villisikaan kohti. Tähän mennessä toiminta-avustusta on saanut noin 300 seuraa. Avustuksen saamiseksi seuran on ilmoitettava yhteys- ja tilitiedot Suomen Sikayrittäjille. Lisäksi Ruokavirasto maksaa palkkiota näytteiden lähettämisestä.  
Suomen Sikayrittäjien mukaan metsästysseuroissa on tehty hyvää työtä afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen ehkäisemiseksi.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan metsästys onkin yksi syy, miksi villisikakanta on pienentynyt. Toinen syy on se, että rajan yli tulevien yksilöiden määrät ovat mahdollisesti vähentyneet.
Luonnonvarakeskuksen tuottaman arvion mukaan villisikakanta on pienentynyt vuodessa lähes kolmanneksen.
Villisikakannan keskimääräiseksi kooksi arvioitiin tämän vuoden tammikuussa noin 1100–1775 yksilöä, kun vuosi sitten arvio oli 1500–2650. Vuoden 2018 alussa arvio oli noin 3000 yksilöä.
Luonnonvaraisen villisikakannan leviäminen ja runsastuminen on haitallista erityisesti vahinko- ja tautiriskien näkökulmasta. Kannan rajoittamisella pyritään ehkäisemään afrikkalaisen sikaruton leviämistä, todetaan Suomen Sikayrittäjistä.
Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta riski sen leviämisestä maahamme on edelleen suuri. Mikäli tautia todettaisiin Suomessa, niin siitä aiheutuisi erittäin suuri vahinko elintarviketuotannollemme.  

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta