Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Rautjärvi tekee alijäämäisen talousarvion

Rautjärven vuoden 2020 talousarvioita esittelivät Taina Lonka, Outi Örn, Harri Anttila, Liisa Terävä ja Juho Jylhä. Anssi Kemppinen Rautjärven vuoden 2020 talousarvioita esittelivät Taina Lonka, Outi Örn, Harri Anttila, Liisa Terävä ja Juho Jylhä.

Rautjärven ensi vuoden talousarvio näyttää odotetun synkältä.

Kunnassa on jo pitkään nähty, että talous kääntyy huonoksi ja tuleville vuosille onkin etsitty säästöjä eri toimialoilta. Valtuusto saa ensi viikolla eteensä vuoden 2020 alijäämäisen talousarvion, eikä sitä seuraaville vuosillekaan ole odotettavissa ylijäämiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tämä oli taistelubudjetti. Ei olla lähelläkään tasapainoa, vaan ensi vuonna joudutaan tekemään noin 1,2 miljoonaa alijäämää. Säästötoimenpiteet alkavat purra vasta tulevaisuudessa, sanoi Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila talousarvion tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Anttila toteaa, että Rautjärven budjettia pitää saada tasapainoon 1,2 miljoonalla eurolla, josta puolet on kunnan kulujen karsimista ja puolet katettava isommilla verotuloilla. Säästöjen etsintä jatkuu tulevanakin vuonna.

Tasapainon saavuttaminen tulevina vuosina vaatii lisäksi Eksoten onnistumista säästötoimissaan.

– Toive on, että Eksote kustannusten nousu pysyy suunnitellussa. Kulut eivät saa nousta. Meidän kuluista yli 15 miljoonaa euroa on Eksoten kuluja.

Jos Eksoten säästötoimet eivät onnistu, niin Rautjärven omasta toiminnasta uusien säästöjen etsintä, nyt kaavailtujen lisäksi, on kovan työn takana.

Tuotot ja kulut laskevat

Ensi vuoden talousarvio näyttää, että toimintatuotot, mutta myös toimintakulut vähenevät.

Toimintatuotot vähenevät tästä vuodesta 12,4 prosenttia 2,46 miljoonasta 2,15 miljoonaan euroon.

– Jo tänä vuonna toimintatuotoissa on ollut laskua. Taustalla on muun muassa vuokratulojen ja päivähoitomaksujen laskua, sanoi kunnan hallintojohtaja Outi Örn.

Toimintakulut vähenevät prosentin edellisvuodesta, kun ensi vuonna tulee muun muassa säästötoimenpiteiden takia henkilöstökulujen vähentymistä. Eksoten kustannusten nousu syö kuitenkin säästötoimia.

Verotulot kasvavat niin kunnallisveron kuin yhteisöveron osalta. Positiivista vaikutusta syö kuitenkin valtionosuuksien määrän väheneminen. Valtionosuudet vähenevät ensi vuonna noin 250 000 euroa. Valtio lisää valtionosuuksia ensi vuonna, mutta Rautjärvellä suunta onkin toinen.

– Valtionosuusjärjestelmä kohtelee meitä huonosti. Kuulumme niiden parinkymmenen kunnan joukkoon, joiden valtionosuudet laskevat, sanoo Anttila.

Anttilan mukana taustalla on se, että valtion järjestelmä kompensoi verotulomuutoksia, mutta lakisääteisten tehtävien hoidon osuus valtionosuuksista pienenee.

Rautjärven ensi vuoden investoinnit kohdistuvat ensi vuonna lähinnä korjaamiseen ja ylläpitoon.

 

Rautjärven talousarvion 2020 lukuja (vuonna 2019)

Toimintatuotot 2,15 milj. euroa (2,46)

Toimintakulut 25,01 milj. euroa (25,26)

Verotulot 13,08 milj. euroa (12,60)

Valtionosuudet 9,99 milj. euroa (10,24)

Vuosikate 232 000 euroa (61 000)

Poistot 1,50 milj. euroa (1,65)

Tilikauden alijäämä 1,18 milj. euroa (1,50)

Investoinnit 743 000 euroa (772 000)

Kommentoi

Hae sivuilta