Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Haarikon aluetta toivotaan kansallispuistoksi - ideaa lobataan päättäjille

Haarikolla on kuvattu suosittu Metsän tarina -elokuva. Luontokuvaaja Hannu Siitonen on saman oksan äärellä, jossa istui elokuvan kuukkeli. Anssi Kemppinen Haarikolla on kuvattu suosittu Metsän tarina -elokuva. Luontokuvaaja Hannu Siitonen on saman oksan äärellä, jossa istui elokuvan kuukkeli.

Parikkalalaiset luontoihmiset Veijo Vilska ja Hannu Siitonen ovat nostaneet Haarikon kansallispuistoajatuksen kirjoituksillaan taas esille. Erämainen Haarikon alue sijaitsee Ruokolahden ja Savonlinnan rajalla, eikä sen ydinalueilta ole Parikkalan rajalle kuin muutama kilometri.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto pitää Haarikon kansallispuistoasiaa esillä päättäjille ja ympäristöviranomaisille. Liiton liittohallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä muistuttaa, ettei Haarikon kansallispuistoidea ole uusi, vaan paikallinen luonnonsuojelupiiri esitti aluetta kansallispuistoksi jo muutamia vuosia sitten.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Mutta sitä kansallispuistoajatusta on lämmitelty ja tuotu nyt esille. Olemme myös olleet yhteydessä metsäyhtiöihin Tornatoriin ja UPM-yhtiöön, sanoo Hölttä.

Haarikossa yksi väläytetty mahdollisuus olisi se, että yhtiöt saisivat Haarikossa omistamista alueista vaihtomaita, jos kansallispuisto toteutuisi. Puistoon vaaditaan vähintään 1000 hehtaaria, eikä sellaista alaa Haarikossa valtiolla ole.

Yksi osittainen syy Haarikon lobbaukseen nyt, on nykyinen hallitus. Hallitusohjelmassa on linjattu kansallispuistoverkoston kehittäminen, toteaa Hölttä.

– Sitä ympäristöministeriö ei ole kuitenkaan linjannut, perustetaanko uusia puistoja vai laajennetaanko vanhoja.

Haarikko ei ole ainoa alue, jota Suomessa toivotaan kansallispuistoksi. Höltän mukaan niitä on puolen tusinaa ja Porkkalanpuisto on pisimmällä.

– Haarikon hyvät puolet on siinä, että kaakkoisessa Suomessa metsänsuojelu on maan heikointa. Yksi ajatus olisi se, että Punkaharju ja Haarikko kuuluisivat samaan puistoon. Punkaharju olisi sitten enemmän turistialue ja Haarikko vanhojen metsien alue, sanoo Hölttä.

Kommentoi

Hae sivuilta