Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Parikkalan rajanylityspaikka kansainvälistetään - hallitus myönsi Savonlinna-paketin

Venäjän suurlähettiläs kävi vuosi sitten syksyllä tutustumassa Parikkalan rajanylityspaikkaan. Päivi Jantunen Venäjän suurlähettiläs kävi vuosi sitten syksyllä tutustumassa Parikkalan rajanylityspaikkaan.

Hallitus päätti budjettiriihessään Savonlinna-paketista. Tiistaina julkistetussa paketissa päätettiin, että Parikkalan rajanylitysasema kansainvälistetään. Sen lisäksi Savonlinnan ammattikorkeakoulu Xamk saa 150 uutta opiskelupaikka ja Saimaan norppa-alueen nimeämistä Unescon maailmanperintökohteeksi edistetään.

­- Näillä päätöksillä Savonlinnan elinvoimaisuutta tuetaan kymmenillä miljoonilla euroilla. Rajanylitysaseman kansainvälistäminen on ollut pitkäaikainen haave ja nyt tämä pullonkaula saadaan viimein avattua. Avaus antaa varmasti matkailulle, elinkeinoelämälle, yritystoiminnalle ja investoinneille aivan uuden vaihteen. Seudulla on kaikki mahdollisuudet toimia yhtenä Itä-Suomen vetureista, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.), joka on kotoisin Savonlinnasta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.) oli todella tyytyväinen hallituksen päätökseen.

­- Tämä on mahtava juttu. Ylityspaikan kansainvälistämistä on ajettu niin pitkään ja tehty sen eteen valtavasti töitä. Tämä on iso piristysruiske alueelle ja alueen elinkeinoelämälle, sanoi Berg.

Berg toteaa, että työtä on tehty askel askeleelta, ja varmaan monilta on mennyt välillä uskokin. Hän arvioi, että yksi merkittävä asia, joka vaikutti lopulliseen päätökseen, on ollut rajanylityspaikan vaikutuksesta tehdyt selvitykset ja laskelmat, jotka osoittavat taloudelliset ja matkailua lisäävät hyödyt.

Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen kansainväliseksi suunnitellaan tapahtuvan vuonna 2024. Rakennustyöt tullaan tekemään vuosina 2022 - 2023. Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen arvioi avaamisen aikataulun kireäksi.

­- Aikataulu on kyllä nopein mahdollinen, mutta Suomessa ihan mahdollinen. Toivottavasti Venäjän puolella edetään samassa aikataulussa.

- Hieno uutinen Parikkalalle ja Savonlinnalle, todella hieno asia, että suuri ja merkittävä edunvalvontatyö on tuottanut tulosta, sanoo Huuskonen kansainvälistämispäätöksestä.

Savonlinnan kehitystä tukevasta elinvoimapaketista oli sovittu jo hallitusneuvotteluiden yhteydessä.

 

Kommentoi

Hae sivuilta