Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Kangaskoski ja Ritakoski myyty säätiölle

Ministeri Jari Leppä ja maakuntajohtaja Matti Viialainen kävivät tiistaina tutustumassa Kangaskoskeen Hiitolanjoella. Anssi Kemppinen Ministeri Jari Leppä ja maakuntajohtaja Matti Viialainen kävivät tiistaina tutustumassa Kangaskoskeen Hiitolanjoella.

Hiitolanjoen Kangaskosken ja Ritakosken vesivoimalat ja kiinteistöt myydään Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle. Hiitolanjoen Voiman omistava Suomen Pienvoima Oy ja virkistysaluesäätiö allekirjoittivat asiasta sitovan esisopimuksen perjantaina 19.7. Lappeenrannassa.

Perjantaina toteutuneen kaupan myötä virkistysaluesäätiö omistaa kolme voimalaa Hiitolanjoella. Niistä keskimmäinen eli Lahnasenkosken voimala ja kiinteistö siirtyivät säätiölle vuonna 2017, kun Vantaan Energia myi sen säätiölle.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikkien voimalaitosten padot puretaan ja kosket ennallistetaan, jolloin Laatokan lohi ja taimenet pääsevät vapaasti nousemaan jokeen sekä latvavesille myös Suomen puolella.

– Ennallistamishankkeen suunnittelu käynnistyy heti ja ohjausryhmä on jo kokoontunut. Ensimmäisenä työn alla on Kangaskoski, jonka purkutyöt alkavat vuonna 2021. Kangaskoskelta siirrytään jokea ylöspäin, sanoi virkistysaluesäätiön puheenjohtaja Ilkka Nokelainen tiistaina tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin Kangaskosken vanhalla rajavartioasemalla.

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan Matti Viialaisen mukaan voimaloihin suunnitellut kalatiet voidaan unohtaa ja Suomen Pienvoiman kirjeen mukaan uudessa tilanteessa ne ovat myös hyödyttömät.

– Tähän Hiitolanjoelle tulee kolme komeaa ja vapaata koskea, joiden pudotuskorkeus on 18 metriä, sanoi Viialainen.

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi, että voimaloiden osto on hieno loppupäätös Sipilän hallituksen yhdelle kärkihankkeelle, jonka tavoitteena oli vaelluskalakantojen palauttaminen luonnonkiertoon. Lepän mukaan ennallistetut koskilla on myös myönteisiä vaikutuksia alueen elinvoimalle.

– Lahnasenkoskesta ja muista koskista tulee vetonaula meille kunnalle, sanoi myös Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

Lahnasenkosken pato puretaan vuonna 2022 ja Ritakoski vuonna 2023.

Kommentoi

Hae sivuilta