Julkaistu 
Päivi Jantunen

Iso D veti kovan päivän iltaan lähes ennätysyleisön

Danny ja The Oldies Kisapirtin lavalla. Niin kauan kaikesta nauttisin... Päivi Jantunen Danny ja The Oldies Kisapirtin lavalla. Niin kauan kaikesta nauttisin...

Danny tulee Kisapirtille pari tuntia ennen keikan alkua. Ensimmäiseksi hän käy kysymässä bändin kuulumiset.
– The Oldies on paras 1960-luvun musiikkia soittava bändi, Danny kehuu ja suuntaa kahvioon. Vitriinit ovat vielä tyhjät. ”Onko piiraita?” Danny tietää, että piirasseudulla ollaan.
– Olen vähän kuin kotikentällä, ex-anoppini, Elvi Seppälä (o.s. Kosonen) oli kotoisin Parikkalasta, Melkoniemen Salokylän tyttöjä.
Musiikkineuvos suuntaa takahuoneeseen kahden piiraan kanssa.
Dannyllä on collegepaita, joka muistuttaa kuun valloituksesta. Apollo II laskeutui 50 vuotta sitten kuuhun (20.7. 1969). ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle.” astronautti Neil Amstrong sanoi.
Kiintotähti
Suuri harppaus Suomen popmusiikin taivaalla oli Dannyn ja The Islanders -yhtyeen vuonna 1964 levyttämä East Virginia.
– Se on syy miksi olen vieläkin tällä alalla. Sovitin kappaleen itse. Se oli urani järkyttävin ja ilahduttavin läpimurto.
– Ensimmäinen yritys päästä Suomen listoille. Kappale nousi ykköseksi ja on seurannut minua koko urani ajan.
Uusia kiintotähtiä, työn puurtajia, kuten Danny, Eino Grön, Reijo Taipale, Marion Rung, Paula Koivuniemi ja Katri Helena syttyy tähtikartalle enää harvoin.
– Ihmisten hermosto ei oikein kestä painetta, joka tähän työhön liittyy. Mukavaa, että Markku Aro tekee 70-vuotisjuhlakiertueen.
– Menestys on monimutkainen juttu. Se koostuu niin monesta tekijästä: laulajasta, tavasta laulaa, esiintymistavasta ja radiosoitosta. Tarjontaa on valtavasti. On vaikea erottua ja päästä esille.
Kovan päivän illassa Danny oli edellisen kerran vuonna 2003. Nyt 23. kerran järjestetyn tapahtuman yleisöennätys (1100) on tuolta vuodelta.
Kisapirtin keikalle Dannyn sai lähtemään kunnioitus huvijärjestäjiä kohtaan, jotka ylläpitävät tällaista merkittävää traditiota. 1960-luku on vieläkin popmusiikin ystävien suurinta aarteistoa.
Kysyntää on
Iso konserttikiertue – Viimeinen ilta Dannyn seurassa päättyi tammikuussa. Danny oli hämmästynyt kiertueen saamasta suosiosta.
– Teimme 35 konserttia, joista 34 oli loppuun myytyjä.
– Ajattelin, että nyt otetaan rauhallisesti, mutta esiintymispyyntöjä tulvi 75 ja matka jatkuu.
Danny on kutsuttu Katri Helenan, Jukka Kuoppamäen ja ison orkesterin kanssa esiintymään Mäntyharjulle Taidekeskus Salmelaan.
– Erikoisempi keikka on tulossa. En ole esiintynyt Katri Helenan kanssa yhdessä, samalla lavalla varmaankaan 50 vuoteen.
Syksyllä on tulossa myös esiintymissarja, Dannyn suurimmat hitit, johon on valittu 35 suurinta hittiä.
Dannyllä on 102 Suomen listalle noussutta kappaletta. Tänä päivänä keikoilla ei löydy yhtä toivotuinta. Suosituimpien kärjessä ovat Kesäkatu, Aaveratsastajat, Kauan, Tuuliviiri.
Elvis hyökkäsi Savonlinnan keikalla
Ensimmäinen Danny Show kiertue oli kesällä 1966.
– Vuonna 1972 meillä oli Käärme Show. Mukana oli kaksi tiikeripythonia, kuristajakäärmeet Elvis ja Urkki. Savonlinnan keikalla, kun kuusimetristä Elvistä soviteltiin laatikkoonsa, Elvis hyökkäsi ja puri käärmeenhoitajana toiminutta muusikko Kalle Feldtiä käteen.
– Sairaalassa ei meinattu millään uskoa, että kysymyksessä oli käärmeen purema. Lääkäri poisti Feldtin käteen uponneet Elviksen hampaat ja keikkapaikalla saatiin käärmekin taltutettua laatikkoonsa.
Kaikki esiintymisasut vuosien varrelta ovat tallessa.
– Ne eivät ole koskaan olleet esillä, mutta nyt näyttää, että ne olisivat tulossa esille tänä syksynä.
Danny kurkistaa verhon reunasta Kisapirtin yleisömerta.
– Keikoilla on paljon yleisöä, joka antaa arvoa sävellyksille ja teksteille, joita olen saanut levyttää. He arvostavat suomalaisia musiikin tekijöitä. Juha Vainio, Veikko Samuli, Jaakko Salo ovat tehneet aikanaan niin hienoja lauluja levytettäväksi, että niitä halutaan edelleenkin kuulla.
Tanssilattialla ja lavalla hikoillaan
Katja Lukin ja The Oldies avaavat keikan. Bändissä soittavat: Curre Andersén, Eki Sutela, Matti Saari ja Hate Sjöblom.
Danny on vaihtanut nahkatakkiin, vilkuttaa Kisapirtin aidan takana musiikkia kuunteleville ja odottelee esiintymisvuoroa yhdessä ja Jennika Vikmanin kanssa.
Yleisö on tullut paikalle hyvissä ajoin. Parhaat paikat lavan edessä täyttyivät heti, kun ovet avattiin.
Mestari astuu lavalle. Kisapirtti kietoutuu nostalgiaan. Maatieltä taloon, Tuuliviiri, Amarillo, Seitsemän kertaa seitsemän, Kauan, Vähän ennen kyyneltä, Salattu suru. Yleisö laulaa mukana.
Danny kuumentaa täpötäyden Kisapirtin ensimmäisestä tahdista. Musiikki vie monen nuoruuteen. Vanhat hitit purevat.
Juhlakiertueellakin Dannyn mukana kiertänyt The Oldies, Katja Lukin ja Jennika Vikman laittavat parastaan.
Karisma, kyky ottaa yleisö ovat tänä syksynä 77 vuotta täyttävällä isoisällä tallella.
Iso ympyrä sulkeutuu
Dannyllä on mielenkiintoinen kohtaaminen Ray Ennis & The Original Blue Jeans Bandin ja Brittien sixtiestähdistöön kuuluvan Ray Ennisin (77) kanssa.
– Olin lähdössä armeijaan lokakuussa 1964. Samana päivänä meillä oli The Islandersin kanssa ensimmäinen kansainvälinen esiintyminen. Soitimme Ray Ennisin silloisen bändin, legendaarisen The Swinging Blue Jeans -yhtyeen lämppärinä. Ennis oli yhtyeen perustaja, laulusolisti ja kitaristi.
– On hieno sattuma, että Ennis on täällä tänään.
Yhtye soitti upean setin.
Ray Ennisille myönnettiin tänä kesänä kuningattaren syntymäpäivän huomionosoituksissa Britannian MBE-ritarimerkki (Member of the Order of the British Empire) palveluksista maalleen populaarikulttuurin alueella. Sama merkki, jonka Beatles sai vuonna 1964.
Illan päätti Juho Pitkänen Band 1960-1970-luvun, muun muassa Santanan, Eric Claptonin, Jimi Hendrixin, Led Zeppelinin, Dire Straitsin ja Doorsin musiikilla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta