Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Asemanseudulle vettä Oritlammelta – Juoma- ja ruokavesi edelleen keitettävä

Juoma- ja ruokavesi on keitettävä vesijohtoverkoston alueella  Asemansedulla. Anssi Kemppinen Juoma- ja ruokavesi on keitettävä vesijohtoverkoston alueella Asemansedulla.

Juomavesi tulee Asemanseudun vesijohtoverkostoon Ruokolahden Oritlammelta.
– Vesi tulee Oritlammelta yhdysvesijohtoa pitkin. Kyseessä on normaali varautuminen, kun toisessa vesijärjestelmässä on ongelmia, sanoo Imatran seudun ympäristötoimen ympäristöinsinööri Armi Kainulainen.
Asemanseudun oma vedenottamo otettiin torstaina pois käytöstä, kun Asemaseudun juomavedestä löydettiin keskiviikkona Escherichia coli -bakteereita. Tämän bakteerin esiintyminen vedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta. Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita.
Vaikka Oritlammelta tulee puhdasta vettä, niin vielä putkistossa oleva vesi ei ole kunnossa.
– Verkostossa on edelleen mikrobeita, sillä järjestelmän huuhtelu vie aikaa. Veden keittokehotus pysyy edelleen voimassa. Seuraavia näytteitä otetaan maanantaina ja vasta tiistaina saadaan näytteiden tuloksia, sanoo Kainulainen.
Rautjärven kunnan tekninen johtaja Juho Jylhä toteaa, että kunta huuhtelee vesiverkostoa ja desinfioi Asemanseudun kaivon.
– Olemme järjestämässä viikonlopuksi väliaikaista vedenjakelua. Säiliö on tulossa torille, sanoo Jylhä.
Rautjärven kunta ja ympäristötoimi ohjeistaa, että kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5 - 10 minuuttia. Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti.
Mikäli vesi tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse enää erikseen keittää. Vesijohtoverkostoon kytkettyjen vesi- ja juoma-automaattien vettä ei tule myöskään käyttää keittämättä.
Kahvikeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu tarpeeksi. Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä ja jäähtyneellä vedellä, ohjeistetaan.
Vettä voi keittää kerralla suuremman määrän ja käyttää myöhemmin jäähdytettynä. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesuun, mikäli vesi on normaalin väristä ja tuoksuista. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä. Tällöin huolehdi siitä, että pestyt astiat ja leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.
– Varmaa syytä bakteerin esiintymiseen ei tiedetä, mutta todennäköisesti syynä on ollut maanantain rankkasateet. Jätevesivuotoa ei epäillä, sanoo Kainulainen.
Veden laatu täyttää vaatimukset Rautjärven Simpeleen ja Laikon verkoston alueella.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta