Julkaistu    |  Päivitetty 
Lege Pajari-Kosonen

Juhannuksen viettoon. Parikkalan ja Rautjärven seudulla monenlaista juhannusrientoa.

Pitkäjärvellä Ossi Huikon pellolla on kokko roihunut juhannuksena monena vuonna. Ossi Huikon arkisto Pitkäjärvellä Ossi Huikon pellolla on kokko roihunut juhannuksena monena vuonna.

Perinteisimpiä juhannuksenviettopaikkoja ovat Uukuniemen Papinniemi ja Parikkalan Oronmylly. Molemmissa paikoissa juhannusjuhlintaan ovat kuuluneet myös kokot, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että  metsäpalovaroitus on vielä juhannusaattonakin voimassa koko eteläisessä Suomessa, myös Etelä-Karjalassa – eikä kokkoja siis voi polttaa.
Papinniemen camping- ja mökkialueella juhannus on ollut jo vuosikausia kesän ykkösjuhlia, joten musiikkipitoista ohjelmaa, kaunista järvimaisemaa ja paikallisia herkkuja on tarjolla sekä aatoksi että juhannuspäiväksi. Juhannusjuhlissa esiintyvät Marko Haavisto & Poutahaukat, Bablo & Los Panos sekä Green River A Tribute to CCR.
Oronmyllyn juhannus starttaa aattojuhlalla Myllylammen rannalla ja jatkuu juhannuspäivänä muun muassa karjalaisen kansan messulla, Jipun konsertilla  ja juhannusseuroilla. Perinteiseen tapaan Oro kutsuu juhannuksenviettoon myös nuoria, joilla on oma Polte -tapahtuma. Menneinä juhannuksina järjestetty Oron hölkkä ei sen sijaan enää kuulu ohjelmaan.
Ruokolahden seurakunta ja martat järjestävät aattona juhannusjuhlan Kauniskalliolla, jonne pääsee yhteiskuljetuksella myös Rautjärveltä ja Simpeleeltä. Ohjelmassa on muun muassa yhteislaulua ja kantelemusiikkia.

Kyläyhdistysten kera
Liki maailmanennätyskokko poltettiin viime vuonna Rautjärven Pitkäjärvellä, Ossi Huikon pellolla, jossa juhannusta juhlitaan tänä kesänä jo 21:nnen kerran. Viime juhannuksena tapahtuma veti Ossi Huikon mukaan jopa noin 500 ihmistä, jotka todistivat, kuinka 43 metriä korkea roihu palaa. Samalla tehtiin hyväntekeväisyyttä, sillä pääsymaksutuotto lahjoitettiin Elämä lapselle -keräykseen. Pitkäjärven juhannusjuhlista vastaa Huikkojen kanssa In-Ka kyläyhdistys, mukana on joka kesä keskimäärin 300 juhannuksen juhlijaa.
Parikkalassa yhtä perinteinen kokkopaikka on Särkisalmella. Juhannusjuhlaa vietetään edelleen vanhalla paikalla entisen Lohikontin rannassa, jossa on myös kyläyhdistyksen laavu. Tapahtuman järjestää Särkisalmen kyläyhdistys, nyt ensimmäistä kertaa yhteistyökumppaninaan Parikkalan seurakunta.
– Tapahtuma on kuitenkin edelleen kesäisen kepeä, kuvailee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eija Sutinen.
Ohjelmassa on muun muassa haitarimusiikkia sekä Vuoden kyläläisen julkistaminen.
Juhannusta juhlitaan myös Parikkalan Melkoniemessä, viime syksynä avatussa Louhelassa. Aattoillan ratoksi on luvassa tanssia, ja juhannuspäivänä Louhelassa pääsee laulamaan yhdessä Saska Helmikallion kanssa. Molempina päivinä lauletaan myös karaokea, varsinainen karaokejuhla on juhannuspäivänä, jolloin Louhelassa on myös muun muassa vanhojen autojen näyttely. Kohteeseen on mahdollisuus mennä aattona vesitaksilla Parikkalan keskustasta ja juhannuspäivänä bussilla Simpeleeltä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Torille!
Kesätorikausi avautuu perinteisesti juhannuksen aikaan niin Rautjärven Asemanseudulla kuin Parikkalan Uukuniemelläkin. Rautjärven aseman kesätorin avajaiset ovat aatonaattona torstai-iltana ja Uukuniemen kirkolla aattoaamuna perjantaina, jolloin vietetään myös Vasukkaiden kesänavausta. Tilaisuudessa esiintyvät Petri Tiainen ja Mirva Kuivalainen, ja ohjelmaan kuuluu myös tuoreen Uukuniemen kulttuurijuttuja -kirjan julkistaminen.

Kaljakoriviesti
Täysin omassa sarjassaan juhannuksen vietossa painii Parikkalassa vuonna 2005 alkunsa saanut, vastaavasta tapahtumasta Saksasta mallia ottanut, Kaljakoriviesti, joka järjestetään perinteisesti juhannuspäivän ratoksi. Lähtö- ja paluupaikkana on Harjulinnan urheilukenttä, ja kisan ideana on kiertää Likolammen kuntopolku pareittain niin, että matkan aikana tyhjennetään korillinen kaljaa (naiset voivat juoda myös siideriä / lonkeroa). Voittajapari on tietenkin se, joka kiertää lenkin nopeimmin ja niin, ettei juomaa ole matkan varrella läikytelty tai oksenneltu. Maaliin on tuotava niin tyhjät pullot kuin korkitkin. Voittajapari saa haltuunsa kiertopokaalin.

Seuraa tilannetta
– Juhannuskokkoa ei voi polttaa, mikäli metsäpalovaroitus on voimassa, Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta muistutetaan. Ennen kuin kokkoa sytyttää, kannattaa tarkistaa voimassa olevat varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.  Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos tiedottaa tilanteesta Facebook- ja Twitter –sivuillaan.
Juhannuksena liputus alkaa pe 21.6. klo 18 ja jatkuu la 22.6. klo 21 saakka

Kommentoi

Hae sivuilta