Julkaistu    |  Päivitetty 
Lassi Valkeapää

Tässä ajassa: Tuoreeks terveeks

Virpoin, varpoin

tuoreeks, terveeks

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

tulevaks vuueks.

Vihta siulle, palkka miulle.

 

Mieleeni muistuvat lapsuuden virpomismatkat pikkusiskoni kanssa erääseen naapuriin. Virpomavitsat oli valmistettu hyvissä ajoin: karkkipaperikääreet olivat ruseteilla ja hapsutetut kreppipaperit koristivat pajunoksia. Jo aamun varhainen hiihtomatka kantohankea pitkin oli elämys. Selviääkö vasta hiihtämään oppinut pikkusisko matkasta? Olihan jyrkkiä mäkiä laskettava ja vuolaasti virtaava Siimesojakin ylitettävä. Perillä naapurit jo odottivatkin toivottuja virpojia.

Alun perin ortodoksisella virpomaperinteellä toivotetaan läheisille elämän uudistumista, terveyttä ja uutta vireyttä tulevaan vuoteen.

Virvon varvon vitsasella,

raitasella rapsuttelen.

En mie mittää palkkaa vaaji,

enkä velkakirjaa laaji.

Jumala sinua siunatkoon.

Tuleva palmusunnuntai muistuttaa meitä Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisesta: kansanjoukot levittivät vaatteita ja heiluttivat palmunoksia kuninkaansa ratsastaessa aasilla riemusaattueessa. Pian suosio on vaihtuva pilkkaan ja syytökseen. Pääsiäisen sanoma ja ristin tie ei päästä meitä helpolla.

Kevätpäiväntasaus ajoittuu 19-21.3 vaihteluvälille. Pohjolan kansoille alkaa runsastuvan valon aika ennakoiden kevättä ja kesää. Kevätaurinko ja hohtavat hanget tuovat tuoreutta ja valoa pimeän talven jälkeen mielelle ja keholle. Pääsiäissunnuntain ajankohta määräytyy kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeiseksi sunnuntaiksi. Vaihteluväli voi olla 22.3-16.4

Palmusunnuntain jälkeistä viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi. Hiljentyminen perusasioiden äärelle on monesti tässä kiireisessä ajassa tarpeen. Voimme rauhoittaa aikaa levolle, kantohangella hiihtelyyn ja läheisille. Voisimme ystävällisillä sanoilla ”virpoa” kanssaihmisiämme arjen kohtaamisissa.

Suomen Lähetysseura haluaa tasauspäivinä muistuttaa siitä, jakautuuko hyvinvointi ja vauraus maapallolla tasan. Oxfam on tutkinut, että maailman kahdeksan rikkainta henkilöä omistaa varallisuutta yhtä paljon kuin 3,6 miljardia maapallon köyhintä yhteensä. Vuodesta 2015 alkaen maailman rikkain prosentti on kerännyt varallisuutta yhtä paljon kuin kaikki maailman muut ihmiset yhteensä. Tasauspäivän teema haastaa meitä hyvinvoivia miettimään myös heikommassa asemassa olevia ihmisiä niin lähellä kuin kaukanakin.

Palasimme siskoni kanssa virpomareissulta väsyneinä mutta onnellisina. Suklaamunat maistuivat ja sisältä löytyi pieniä yllätyksiä. Sormukset sai sisko. Käärepaperit säilytettiin kynnellä pöytää vasten silitettyinä seuraavan vuoden virpomavitsojen koristeiksi. Lapsena hyvän mielen sai pienistäkin asioista.

Aurinkoista ja voimaannuttavaa pääsiäisen aikaa,

Lassi Valkeapää

 

Torstaina lehden Lassi Valkeapään ajankohtainen Tässä ajassa -kirjoitus jäi toimituksen virheen vuoksi pois lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta