Julkaistu    |  Päivitetty 
Leena Pajari-Kosonen

Unelmat toteutuvat, tietää KoruMies

Siinä missä useimmat kuudesluokkalaiset jännittävät oman luokan edessä pidettävää esitelmää, samanikäinen Arvi Martikainen on jo kokenut puhuja ja luennoitsija.

– Joo, aika paljon on keikkoja. Olen kiitollinen äidille, että hän jaksaa kulkea mun kanssa, ja opettajatkin suhtautuu aika hyvin, kun kysyn vapaata, KoruMiehenä tunnettu Arvi kertoi maanantaina Simpeleen koululla, jonne hänet oli kutsunut Heidi Soikkeli Parikkalan 4H-yhdistyksestä. Päivän teemana oli yrittäjyys, ja Arvi puhui omasta yrittäjän taipaleestaan myös Kirjolan koululla Parikkalassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Koulujen lisäksi hän on ollut puhumassa muun muassa messuilla, ELY-keskuksessa, yrittäjien tapahtumissa sekä luultavasti nuorimpana suomalaisena myös valtioneuvoston jäsenille. Arvi näyttää kuvaa, jossa hän seisoo ministereiden keskellä "tavaramerkkinsä", lippalakki, päässään. Arvin mukaan kuvasta nousikin iso kohu kansan kummastellessa sitä, ettei poika ottanut hattua pois päästä arvovaltaisessa seurueessa.

–  No mä totesin, että olin tehnyt sopimuksen hatun päässä pitämisestä korkeimman mahdollisen tahon eli pääministeri Juha Sipilän kanssa, Arvi hymyilee.

Yrittäjyyteen hän on saanut hyviä neuvoja esimerkiksi Hjallis Harkimolta ja ratsastusharrastuksessa on tsempannut Marko Björs. KoruMiehestä on tehty myös ohjelma Yle Areenalle, ja parhaillaan hänestä tehdään ohjelmaa Neloselle.

– Tunnen oloni kotoisaksi, kun pääsen yleisön eteen. Rakastan esiintymistä. Jos mokaan, niin ajattelen, että that's it, olen vasta 12 enkä voi tietää kaikkea!

Siihen nähden, ettei 12-vuotias vielä voi tietää kaikkea, Arvi on joka tapauksessa saanut paljon aikaan:

Uusi hevonen?

Yrittäjän taival sai alkunsa, kun hän 10-vuotiaana haaveili uudesta kilpahevosesta. Tuossa vaiheessa hän oli harrastanut jo pari vuotta lempilajiaan esteratsastusta, mutta ensimmäisen oman hevosen jalat eivät enää kestäneet.

Äiti antoi luvan hevosen hankintaan, mutta vain siinä tapauksessa, että Arvi hankkisi rahat itse.

– Rahan hankkiminen tuntui alkuun helpolta. Ihan ekaksi aloin tehdä lumitöitä vanhuksille, ja sain kokoon 200 euroa.

Hyvän hevosen hinnaksi paljastui kuitenkin tuhansia euroja, joten tuossa vaiheessa unelman saavuttaminen oli vielä kaukana.

Mutta Arvin tapauksessa ei liian kaukana.

Oma yritys

Kun äiti ja sisko toivat Pariisin matkalta korusetin, Arvi innostui tekemään koruja.

– Mietin, että voisikohan näitä myydä, ja äiti sanoi, että kokeile.

Ensimmäinen myyntitapahtuma oli kotipaikkakunnan myyjäiset. Kaikki korut menivät kaupaksi, ja Arvi pääsi ostamaan ensimmäisen cappinsa.

Toiseen myyntitapahtumaan Arvi ideoi jo asiakkaiden houkuttelemiseksi pientä tarjoilua, ja tuossa vaiheessa hänestä tehtiin myös ensimmäinen lehtijuttu paikallislehteen.

Sitten hän laati, alaikäisenä äidin profiilin kautta, Facebook-sivut, joilla on nyt noin 23 000 seuraajaa.

Yrittäjän taipaleelle on kuulunut myös oman toiminimen perustaminen ja Y-tunnuksen saaminen, vaikka alkuun häntä pidettiin näihin liian nuorena.

Ovet ovat sittemmin avautuneet moneen paikkaan, ja KoruMies on saanut näkyvyyttä, useissa paikoissa "Suomen nuorimpana".

– Mutta kovasti olen tehnyt töitä ja uskonut itseeni, hän korostaa.

Kiitosta saa myös yrittäjänä työskentelevä äiti.

– Työt teen itse, mutta neuvot tulee äidiltä, Arvi sanoo ja kertoo viimeksi edellisiltana tehneensä uusia koruja pian edessä oleviin myyjäisiin.

Unelmia

Onko teillä unelmia? Arvi kysyy Simpeleen koulun ja lukion väeltä.

Muutama käsi nousee pystyyn.

– Mä kerron, miten ne toteutetaan, lupaa Arvi ja valkokankaalle lävähtää hänen reseptinsä, johon kuuluu muun muassa seuraavia teesejä:

Ei 100 % vaan 110 %.

Usko siihen mitä teet.

Älä lannistu vaikka ei heti onnistu.

– Mä olen meinannut heittää hanskat tiskiin satoja kertoja.

Rohkeus ja hulluus.

– Moni voi epäillä, ettei viiden euron koruilla pysty tienaamaan tuhansien eurojen arvioista hevosta.

Ole valmis kohtaamaan vaikeat valinnat.

Älä välitä arvostelijoista.

Arvi sanoo, että häntä on kiusattu paljon, mutta siitä hän ei ole välittänyt. Yksi varma kiusaamisen aihe on ollut esteratsastusharrastus, jota Arvi haluaa tuoda esiin nimenomaan myös poikien harrastuksena. Hänen unelmansa on olla joskus olympiavoittaja.

– Esteet on tehty ylitettäviksi, hän tietää.

Ja muuten: Arvi sai ostettua itse tienaamillaan rahoilla sen hevosen –  jo vuosi sitten.

(Kuvassa Simpeleen koululla Arvin lisäksi parikkalalainen 4H-yrittäjä ja opiskelija Emilia Laukkanen (vas.), toiminnanjohtaja Heidi Soikkeli Parikkalan 4H-yhdistyksestä sekä Arvin äiti Taija Martikainen.)

 

Kommentoi

Hae sivuilta