play

Polkujuoksu on oiva keino itsensä haastamiseen

Polkujuoksua yleensä harrastetaan yksin, mutta se voi olla myös yhteisöllinen laji. Kuva Kolin maisemista.

Polkujuoksua yleensä harrastetaan yksin, mutta se voi olla myös yhteisöllinen laji. Kuva Kolin maisemista. Kuva: Elina Suntilan kotialbumi

Minna Kokkonen

Elina Suntila nauraa, että ne olivat ”vahinko ja neljänkympin kriisi”, mitkä ajoivat hänet polkujuoksun pariin tammikuussa 2022.

– Keksin tuolloin, että voisin lokakuussa juosta elämäni ensimmäisen maratonin saman vuoden lokakuussa Kolilla Vaarojen maratonilla.

Jossain vaiheessa kevättä, tulevaan koitokseen harjoitellessa, Elina kertoo tajunneensa, että juoksukunnon lisäksi täytynee saada tekniikkakin kohdilleen.

Juoksemalla oppii

Parhaiten Elinan mielestä lajitekniikasta oppii juoksemalla erilaisilla poluilla: kevyempään treeniin tasaisia ja siten fyysisesti helpompia, raskaampaan treeniin teknisempää, selkeillä maasto- ja alustavaihteluilla ryyditettyjä reittejä.

– Erikseen voi lisäksi harjoitella mäkijuoksutekniikkaa niin ylös- kuin alaspäinkin, ja tehdä esimerkiksi erilaisia koordinaatioharjoituksia tasamaalla.

Elina katsoo retkeilyreittejä Outdooractive-nettisivuston kautta ja käy tutustumassa lähialueiden retkeilykohteisiin juosten.

– Merkatuilla poluilla on turvallista aloittaa, kun ei tarvitse pelätä eksymistä.

Kengät tärkeät

Juosta voi itselleen sopivilla kengillä, ja pitääkin, mutta sää ja keliolosuhteet tulee ottaa huomioon. Elina itse suosii polkujuoksuun nimenomaisesti tarkoitettuja kenkiä, joissa on järeämpi kuviointi pohjassa, sillä se on pitävämpi liukkailla kallioilla ja juurakoiden päällä.

– Etenkin pidempiä matkoja juostessa jalalla pitää olla tilaa turvota, joten kannattaa hankkia riittävän suuri kenkä, Elina huomauttaa.

– Lyhyempiä matkoja juoksen kevyesti vaimennetuilla, taipuisammilla kengillä, pidemmillä on hyvä olla enemmän vaimennusta juoksun iskutusta keventämään.

Luonnon hyödyt

Luonnossa liikkuminen, ketteryyden parantuminen ja koordinaatiokyvyn kasvaminen, luettelee Elina polkujuoksun hyötyjä. Ja mäkinen maasto kasvattaa kuntoa eri tavoin kuin tasaisella tiellä juoksu.

– Aina on hyvä paikka juosta, kun vaan löytyy polkua. Ja vaihteleva pohja on hellempi nivelille, kuin kova asfaltti.

Elinalle polkujuoksu on antanut parempaa kuntoa ja terveyttä. Hän on huomannut, että juostessa mieli tyhjentyy tehokkaasti arjen ajatuksista.

– Poluilla ei pysty vatuloimaan stressin aiheita, kun on käytettävä koko keskittymiskykynsä siihen, mihin seuraavan askelen asettaa, jotta ei löydä itseään mahallaan maasta.

Nälkä kasvaa

Miten sen toissavuotisen maratonajatuksen kanssa kävi? Elina osallistui, juoksi, ja hurjienkin kisavaiheiden jälkeen hän sai kun saikin nostettua maalissa kyltin: ”Minä tein sen!”. Taakse oli juuri jäänyt 43 kilometriä pohjoiskarjalaista maisemaa.

Hän on osallistunut polkujuoksutapahtumiin tämän jälkeenkin, tavoitteellisesti, mutta harrastusmielessä.

– Siinä missä osa juoksijoista kilpailee palkintosijoista, mahtuu joukkoon mukaan myös runsaasti itseään vastaan kilpailevia juoksijoita, Elina selittää.

Hän kertoo, että kaikilla matkoilla on yleensä ”cut off” eli aikaraja, jonka puitteissa on ehdittävä maaliin saadakseen hyväksytyn suorituksen. Suomen kisoissa tämä aikaraja ei, Elinan huomioiden mukaan, ole yleensä kovinkaan tiukka. Maaliin ehtii rauhallisemmallakin askelluksella.

Aiemmin alin aikavaade on ollut myös Elinan tavoite.

– Kunnon kasvaessa tosin on kasvanut myös nälkä lähteä hakemaan niitä parempia tuloksia.

Yksin ja yhdessä

Elina nauttii lajin itsenäisyydestä, usein työpäivän jälkeen on mukava lähteä yksin metsään. Toisaalta taas juoksutapahtumissa, kuten viikonloppuleireillä, on mukavaa yhteisöllisyys ja samanhenkiset ihmiset lajin parissa.

Polkujuoksu on antanut Elinalle myös itsensä voittamisen kokemuksia.

– Olen juossut tapahtumissa pidempiä matkoja, kuin olisin pari vuotta sitten osannut kuvitellakaan. Uskallan myös nykyään juosta otsalampun kanssa yksin pimeässä metsässä, mikä ei pari vuotta sitten olisi tullut kuuloonkaan.

– Itsensä voittamisen voi aloittaa ihan sillä, että lähtee liikkeelle, uskoo Elina.

Polkujuoksu eli Trailrunning

  • Termi on vakiintunut kuvaamaan poluilla tapahtuvaa juoksua ja myös kilpailuja

  • Harrastetaan joko yksin tai ryhmissä

  • Kilpaillaan eri pituisilla reiteillä

  • Kuljettu matka tai aika riippuu juoksijasta

  • Matka vaihtelee noin viiden kilometrin matkasta ultramaratoneihin (yli 300 kilometriä)

Lähde: Trailrunning Finland

Lähialueiden polkujuoksureittejä

Simpeleen kankaalla (Rautjärvi, vanhan ja uuden Kuutostien sekä hautausmaan välinen alue) on helppoa ja tasaista polkua aloittelemiseen tai kevyemmille lenkeille

Konkalammella (Rautjärvi) on mahdollisuus erinomaiseen mäkitreeniin

Änkilän luontopolku (Rautjärvi) on lyhyt, mutta monipuolinen

Pörö-Peikon polku (Parikkala) on tekninen reitti. E10-reittiä pitkin voi juosta myös Rautjärven Haukkavuorelta Pörölle

Oronmyllyn alueella (Parikkala) on merkittyjä polkuja

Jääkausipolku (Parikkala) on vaihtelevaa kangasmaastoa Uukuniemen kirkolla, polut on merkittyjä

Lääväkorven poluilla (Ruokolahti) on hyvin sekä korkeuseroja että teknisiä osuuksia

Elina Suntila

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta