play

Show’ta, streetiä ja commercialia

Emma Roiha käy viikoittain tanssitunneilla Imatralla.

Emma Roiha käy viikoittain tanssitunneilla Imatralla. Kuva: Enni Roiha

Aleksi Keränen

Nuori tanssiharrastaja vetäisi mielellään yläkoulu- ja lukioikäisille suunnattua kerhoa, jos siihen avautuisi mahdollisuus.

Parikkalan lukiota ensimmäistä vuottaan käyvä Emma Roiha aloitti tanssiharrastuksensa noin kymmenen vuotta sitten.

– Ihan melkein heti alakoulun alettua, ekalla tai tokalla luokalla. Äitini Hanna oli nähnyt jossain ilmoituksen, että Parikkalassa järjestetään tanssitunteja. Hän vei miut ja pikkusiskoni Ennin sitten Tanssistudio Jamin tunneille, Emma kertaa.

– Mie olin viime vuoden kevääseen saakka Jamin Parikkalan ryhmässä ja syksyllä rupesin käymään Imatralla kerran viikossa treenaavassa ryhmässä. Meitä on parikymmentä nuorta tanssijaa, ikäjakauma on 15-18-vuotta ja mie olen ainoa parikkalalainen.

Tanssiryhmän puolitoistatuntisen ohella hän harjoittelee viikoittain omatoimisesti noin kahden tunnin verran koulun peilisalissa. Lisäksi hän osallistuu myös Lappeenrannassa ja Helsingissä pidettäville tanssitunneille, osa opetuksesta voi olla etänäkin.

Tanssista tuli Emmalle vakavampi harrastus pari vuotta sitten. Hänen toisena harrastuksenaan oli siihen saakka kolmisen vuotta aiemmin aloittamansa pianonsoitto.

– Tanssi vain vei mennessään. Siinä yhdistyvät sekä musiikki että liikunta.

Rasti moneen ruutuun

Mahdollisen kerhon vetämisessä yhdistyisi useampikin plusmerkkinen asia.

– Koen, että miulle on kertynyt sen verran tietoa ja taitoa, että voisin tanssikerhoa vetää. Uskon, että olisin siinä hyvä ja olisin itse osallistunut tanssikerhoon yläkouluikäisenä, jos sellainen olisi ollut. Lisäksi täällä Parikkalassa ei ole liikaa harrastusmahdollisuuksia ja Tanssistudio Jamin ryhmät ovat pääasiassa nuoremmille.

Yläkoulu- ja lukioikäisten kerhon puolesta puhuisi myös Emman kaavailema soundtrack.

– Esimerkiksi kaikki musiikki, jota aikoisin käyttää, olisi juuri miun ikäisille parhaiten sopivaa tai osuvaa, hän kertoo ja listaa kolmen artistin listaan Cledoksen, Pihlajan ja Isac Elliotin.

Käsiteltäviä tanssilajeja olisivat muun muassa show, street sekä commercial, joka on eri artistien taustatanssijoiden tyyli.

– Ehdottomasti mentäisiin osallistujien toiveita kuunnellen. Nämä kolme tanssilajia tai -tyyliä olisivat sellaisia, joita osaisin ja haluaisin opettaa.

Unelmana sekä esiintyä että opettaa

Itse tanssin lisäksi kerhossa käsiteltävin asioihin sisältyisivät viiden tai kymmenen minuutin mittainen alkuverryttely, reilun varttitunnin mittainen tanssijoille tyypillisen lihaskuntoharjoitteen osuus sekä loppuverryttely.

– Lisäksi muuta lajinomaista harjoittelua olisi hyvä olla, kuten rytmiikan ymmärtämistä ja liikkuvuusharjoitteita, Emma taustoittaa.

Hän kuvailee tanssia hyväksi ja monipuoliseksi harrastukseksi, jota suosittelee kaikille lapsille ja nuorille, jotka haluavat yhdistää harrastuksessaan musiikin ja liikunnan.

– Miun unelma-ammattini olisi sekä esiintyvä että opetustyötä tekevä tanssija. Muun muassa Turun ammattikorkeakoulussa voi opiskella tanssinopettajaksi, jolloin olisi pätevä työllistymään myös esiintyjänä.

Emma kertoo olevansa aika vakavissaan sen suhteen, että kouluttautuisi alan ammattilaiseksi ja työskentelisi sen jälkeen tanssialalla.

– Tanssijan tärkeimpiä taitoja ovat motivaatio, kärsivällisyys ja jollain tavalla myös rakkaus lajiin, että sen eteen jaksaa tehdä työtä ja se on mielekästä, kaiken sen vaivan arvoista. Toisena vaihtoehtona miulla voisi olla sosiaali- ja terveysala, opiskella esimerkiksi lääkäriksi tai vaikka farmaseutiksi.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta