play

Kesäsanomat: Pula-aika museon erikoisuutena

Museossa on nähtävillä muunmuassa hyvinsäilyneitä entisajan paperinarusta tehtyjä puukenkiä.

Museossa on nähtävillä muunmuassa hyvinsäilyneitä entisajan paperinarusta tehtyjä puukenkiä. Kuva: Minna Kokkonen

Minna Kokkonen

Kauppamuseo Honkakylässä, Parikkalassa, on harvinainen helmi.

Aikanaan tällä paikalla kauppiaana toimi Juhana ”Juho” Pitkänen vuosina 1927–77, 50 vuoden ajan.

Tänä kesänä hänen, jo vuonna 1999 edesmenneen tyttärensä Sinikka Pitkäsen, teoksien taidenäyttely pidetään museotilojen yhteydessä.

Alkuperäisillä lattioilla

Tilassa ei olla tehty minkäänlaista remonttia kaupankäynnin päättymisen jälkeen, joten siksi myymälätila on varsin autenttinen alkuperäisine hyllyineen ja lankkulattioineen.

Museon erikoisuutena on pula-aika. Hyllyiltä tapaa paperinaruista tehtyjä korollisia kenkiä, kynttilän muotoisia, leikattavia sokeritoppia, monen merkkistä tupakkatuotetta, kaiken maailman pientavaraa ja ainetta nastokkeista rotanmyrkkyyn. Elintarvikkeita oli saatavilla ennen aikaan vähän säilytystilojen puutteen ja vähäisemmän menekin vuoksi.

Säästeliäästi eletty aika näkyy. Ja ihmetyttää. Ompelulankaakaan ei saanut ilman kuponkia ostettua, kun tavara oli kortilla. Kalossit taipuivat perperin taskuun, josta ne sai kätevästi sujautettua suojaamaan parempia jalkineita.

Sokerikirves ja erilaisia tupakka-askeja.

Sokerikirves ja erilaisia tupakka-askeja. Kuva: Minna Kokkonen

Digitointi meneillään

Kerrotaan, että kauppias Jussi uskoi Suomen joutuvan uudelleen sotaan. Siksi tavaraa on säilynyt niin paljon, sillä hän säästi uskomuksensa vuoksi paljon myytävää talon vintille. Lähiseudulla toimineen Sorasmaan kaupan jäämistöä on lisäksi siirretty tämän museon tiloihin.

Parikkalan kunta omistaa tontin ja rakennuksen, mutta Honkakylän kauppamuseoyhdistys irtaimiston ja museotavarat. Kyläläiset ovat pyörittäneet museotoimintaa talkootöin jo lähemmäksi 40 vuotta.

Yhdistyksen puheenjohtajan Anne Europaeuksen puoliso, kansanperinteen tutkija Mikko Europaeus suorittaa tällä hetkellä kolmevuotista digitointia kauppamuseolla. Digitoitavana on yli 700 eri nimikettä.

Henrik Sandler kokoamassaan suksimuseossa.

Henrik Sandler kokoamassaan suksimuseossa. Kuva: Minna Kokkonen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nato-suksetkin näytille

Oheismuseoksi on kaupparakennuksessa entisestä varastosta muutettu tila, joka esittelee suomalaisen suksen tarinaa puisesta säle- ja lasikuituiseen.

Porvoon maalaiskunnasta Parikkalaan muuttaneet sivakointivälineet tulivat intohimoisen lajiharrastaja Henrik Sandlerin matkassa.

– Olen maratonhiihtänyt Wordloppetissa mestariksi, hämmästyttää Henrik. Tämä tarkoittaa vähintään kymmentä pitkän matkan massahiihtoa.

Hänen puolisonsa Soilen kotipaikka, nykyään pariskunnan kesäkoti, sijaitsee vanhan kaupparakennuksen lähistöllä.

Kanadan ampumahiihtomaajoukkueeseen aikoinaan kuuluneen, paikallisen Aimo Tolvasen kisahiihtimet ovat nähtävillä, mutta onpa myös Matti Nykäsen mäkisukset. Tänä kesänä vetonaulaksi esittelyyn saadaan pohjoisen sotilaille tarkoitetut niin sanotut Nato-sukset.

Honkakylän kauppamuseo on avoinna 30.6. alkaen kesäviikonloppuisin.
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta