play

Kun miehet olivat rautaa ja sukset puuta

Murtomaahiihtovälinekeräilijä Bryant Tolles ja tyttärensä Kali kuvattuna Parikkalan Patsaspuistossa.

Murtomaahiihtovälinekeräilijä Bryant Tolles ja tyttärensä Kali kuvattuna Parikkalan Patsaspuistossa. Kuva: Aleksi Keränen

Aleksi Keränen

55-vuotias Bryant Tolles on kasvanut murtomaahiihdon parissa ja asuu nykyisin New Jerseyssä. Matkaseuranaan hänellä oli 18-vuotias tyttärensä Kali.

– Tulimme Suomeen sunnuntaina. Saavuimme Helsinkiin, olimme siellä yötä ja maanantaina ja tiistaina olimme Lahdessa. Kävimme katsomassa Pelicansin pelin, vanhan koulukunnan hiihtovälineiden intohimoiseksi kerääjäksi tunnustautuva bostonilaissyntyinen mies kertoi.

Keskiviikkona matkan varrelle sattuivat Mikkeli ja Puumala, josta he saapuivat illalla B&B Hiitolanjoelle.

– Huomenna perjantaina ajamme Kotkan kautta Helsinkiin mahdollisimman itäistä reittiä, hän paljasti.

Tolles kävi Suomessa ensimmäisen kerran viime huhtikuussa, sitä ennen Tolles ehti tehdä vastaavanlaisen retken Norjaan.

– Ostin viime keväänä lähes viisikymmentä paria vanhoja suksia. Ihmiset ovat olleet joustavia ja mukavia. Ehkä he haluavat vain päästä rojuistaan eroon ja varmaan miettivät, että mikä tämä hullu amerikkalainen on!

Maltillisempi reissu

Viime vuoden reissullaan hänen pysäkkeinään olivat Helsinki, Turku, Tampere, Kurikka ja Joensuu, josta matka jatkui vielä pohjoiseen.

– Avasin Suomeen tultuani Tori.fi -palvelun, aloin etsiä vanhaa hiihtovälinetavaraa ja laitoin ympäri Suomea asuville myyjille Google-kääntäjän avulla viestiä. Yksi heistä oli Simpeleellä asuva Suvi Repo, hänen miehensä Jyrkin kyydillä nähtävyyskierrokselle torstai-iltapäivänä päässyt Tolles sanoi.

Hänen tyttärensä on erittäin kiinnostunut historiasta, erityisesti Suomen ja Venäjän välisestä rajasta ja toisesta maailmansodasta.

– Tarkoituksemme on käydä mahdollisimman lähellä rajaa aina kun vain mahdollista. Täällä Parikkalassa pääsee ymmärtääkseni todella lähelle, Tolles pohti viitaten Kolmikannan tilapäiseen rajanylityspaikkaan.

– Tämä reissu ei ole ollut niin hullu kuin viimekeväinen. Tämä on tyttärelleni ensimmäinen kerta Suomessa, itselleni toinen. Totta kai tulen uudestaan. Ilmasto ja ympäristö on hyvin samanlainen kuin Yhdysvaltain koillisosassa, jossa kasvoin. Täällä on mukavaa ja kotoisaa.

Tuliaiset eivät tällä reissulla rajoittuneet pelkästään hiihtovälineisiin, sillä Kali hankki jo alkuviikosta erilaisia matkamuistoja äidilleen sekä koirannameja.

Mietaa suurin sankari

Bryant Tollesin rakkaus hiihtoa kohtaan syttyi nuorena ja tätä edesauttoi hänen isänsä intohimoinen suhtautuminen lajiin.

– Oli siinä hänellä seassa jonkun verran kunnianhimoakin. Omista idoleistani suurin on Juha Mieto. Hän oli kuuluisuus Yhdysvalloissa jo ennen vuoden 1980 Lake Placidin olympialaisia, hän tiesi vinkata.

Tollesin ja Mietaan ladut olivat lähellä kohtaamista viime keväänä.

– Kävin asioimassa kurikkalaisessa urheiluvälineliikkeessä ja kysyin, olisiko Mieto mahdollisesti paikkakunnalla. Myyjä vastasi, että hän sattui majoittumaan paikallisessa hotellissa samaan aikaan. Jäin kuitenkin vielä miettimään, että uskaltaako häntä lähestyä tai lähteä tapaamaan, etten vaikuta omituiselta stalkkerilta, Tolles nauroi.

– Olen hiihtänyt samoilla laduilla, joilla Thomas Wassberg voitti Juha Miedon yhdellä sadasosasekunnilla.

Tolles lisäsi kiertäneensä Uuden-Englannin eli kuuden eri koillisen osavaltion laajuudelle levittyvän alueen murtomaahiihtokisoja nuorempana.

– Suomalaistaustaiset hiihtäjät olivat aivan ylivoimaisia tuolloin 1970-luvulla. Heillä paloi kisojenkin aikana tupakka ja kilpailujen jälkeen oli aina kovat juhlat.

Punaiset Järviset aikansa parhaat

Tolles myy Suomesta ja Norjasta ostamiaan vintagevälineitä eteenpäin Yhdysvalloissa.

– Se on enemmänkin harrastus. Olen siviiliammatiltani kirjanpitäjä ja työskentelen kotona. Minulla on kaksi työhuonetta, toinen kirjanpitäjän töitä ja toinen tätä suksipuolta varten.

Hän aloitti keräilyharrastuksensa muutama vuosi sitten.

– Aikoinaan aloitin hiihtämisen vuosimallin 1971 norjalaisilla puusuksilla ja isälläni oli punaiset Järvisen puusukset. Ne olivat aikansa parhaat sukset, hän kehui.

Aluksi Tolles osteli hiihtovälineitä Yhdysvalloista, mutta tarjonta oli äkkiä koluttu.

– Hienojen löytöjen perässä on lähdettävä alkulähteelle asti, hän tuumii viitaten Suomen ja Norjan retkiinsä.

– Olen saanut uusia kavereita Norjasta, samoin täältä Suomestakin, kuten Jyrkin ja Suvin.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta