play

Sisältöä seinien sisälle

Kuvituskuva.

Kuvituskuva. Kuva: Marko Puumalainen

Aleksi Keränen

Parikkalan kunnanvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti palauttaa kuluvaa ja tulevaa vuotta koskevat talouden sopeuttamisehdotukset valmisteluun.

Konsensusta ei varmastikaan tarvita sen osalta, että taloutta on tasapainotettava. Leikkaus-, säästö- ja supistuskohteiden kohdalla sitä kyllä tarvitaan, samoin kipeästi kaivattavien lisätulojen saamiseksi.

Parikkalan syntyvyyden ja kuolleisuuden suhde oli viime vuonna 90 kuntalaisen verran pakkasella. Jos muuttoliikettä ei oteta huomioon, piikapitäjän väkiluku laskee tasaisen vauhdin taulukolla tasan neljään tuhanteen neljässä vuodessa. Samalla ajanjaksolla kunnan henkilöstöstä eläköityy neljäsosa, joten Harjulinnan ovensaranoiden ohjelmistossa on tulevaisuudessakin Bachin fuugia ja Paganinin kapriiseja muistakin kuin irtisanoutumisista johtuvista syistä.

Muuttajatkaan eivät siis pahaksi olisi, lapsiperheet ja muu nuorempi aikuisväestö varsinkaan. Simpeleen paloaseman viereen kuntalaisaloitteen ansiosta syntyvä kirsikkapuisto on rahallisesti pieni, mutta merkitykseltään sitä moninkertaisesti suurempi ja syvempi ele: näiden lasten juuret ovat aina synnyinkuntansa maaperässä.

Koulutus varhaiskasvatus, perusopetus ja paikallinen lukio ynnäten on ensiarvoisen tärkeä palvelu tälle osalle kuntalaisille. On edelleenkin hieno asia, että kunta on panostanut uuteen kouluun, vaikka hinnat kaavailluista karkasivatkin niin itse rakennuksen kuin pihan osalta. Vaikka perusopetuksella tai pikemminkin sen laadukkaalla järjestämisellä on sen entistä laajemmasta maksuttomuudesta huolimatta jokin hinta, se kannattaa maksaa. Esimerkiksi erityisopettajista tai koulunkäynninohjaajista säästäminen koituu hyvin todennäköisesti pidemmäksi penniksi jossain muualla.

Mitä tehdä komeilla seinillä, jos sisältö jää ontoksi? Tämä kysymys sopii esittää myös Harjulinnan osalta.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta