play

Vaaleja käydään myös somessa

Anssi Kemppinen

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa viikon kuluttua. Varsinaiseen vaalipäivään on parisenkymmentä päivää, joten aika nopeasti on ensimmäiset hyvinvointialueen aluevaltuustot valittu.
Ehdokkaiden kannalta tilanne ei ole kylläkään kovinkaan otollinen. Se on harmillista.
Ensinnäkin äänestäjien into aluevaaleihin on laimeaa. Kunnallisalan kehittämissäätiön ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreissa kyselyissä vain alle 40 prosenttia olisi   varmasti äänestämässä.
Äänestäjien vaali-innostusta laimentaa se, ettei moni ole kovin hyvin perillä, mistä äänestetään. Ehdokkailla on siis vähän aikaa saada äänestäjät vakuuttumaan vaalien tärkeydestä.
Ja toiseksi vaalityötä haittaa koronatartuntojen takia tiukentuneet rajoitukset.  
Kesän kuntavaaleissa sosiaalisen median viestinnällä oli aiempaa enemmän merkitystä ja moni äänestäjä päätti ehdokkaansa sen kautta. Somen käyttö vaalityöhön tuskin nytkään vähenee.
Puolueet ja ehdokkaat ovat jo muutenkin vaali vaalilta laittaneet yhä enemmän pelimerkkejä some-kampanjointiin. Nykyään yritetään vaikuttaa Facebookin, Twitterin ja jopa TikTokin kautta.
Toivottavasti kanavissa on myös vuorovaikutusta ehdokkaiden ja äänestäjien välillä. Aluevaaleissa vuorovaikutuksella on erityinen sijansa, jotta saadaan täytettyä äänestäjien tiedon tarvetta.
Silti perinteisetkin vaalityöt ovat käytössä, kuten lehti- ja tienvarsi-ilmoittelut sekä äänestäjien tapaaminen. Puolueet ja ehdokkaat järjestävät meidänkin kunnissa perinteisiä vaalitilaisuuksia, missä ne terveysturvallisesti voidaan pitää. Tietyille äänestäjille on tärkeää kohdata ehdokas kasvotusten.